Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Participanții din Moldova au învățat noi tehnologii de jurnalism la SputnikPro

© Sputnik / Vitaliy BelousovParticipanți din Moldova la seminarele SputnikPro
Participanți din Moldova la seminarele SputnikPro - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2023
Participanți din Moldova la seminarele SputnikPro
Abonare
La masterclass s-a vorbit despre faptul cum să pătrunzi în viața cetățeanului simplu din țara ta prin intermediul platformelor moderne.
CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik, Mihail Vorobiov. În perioada 17-21 iulie, la Centrul Internațional de Presă Multimedia al grupului media ”Rossiya Segodnya” a avut loc a treia serie de masterclassuri „SputnikPro de pe Zubovski”. Jurnaliştii şi activiști publici din Moldova, Abhazia, Osetia de Sud, Armenia, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan şi Tadjikistan au învăţat metode moderne de promovare a resurselor lor media.
Participanții au aflat cum să-și face mai atractive materialele folosind titluri captivante, imagini generate și emoji-uri proprii. Atenția a fost atrasă și asupra necesității adaptării materialelor pentru fiecare dintre rețelele de socializare.
Cel mai mult li s-au întipărit în memorie participanților lecțiile despre utilizarea realității virtuale (VR) și a rețelelor neuronale în jurnalism. Oaspeții au putut să se familiarizeze în practică cu aceste tehnologii, care în viitorul apropiat ar putea deveni parte indispensabilă a profesiei. Ei s-au ”scufundat” în VR cu ajutorul unor căști speciale, în timp ce pentru utilizarea rețelelor neuronale nu a fost nevoie de echipamente speciale: această tehnologie poate fi folosită utilizând propriul dispozitiv.
© Sputnik / Vitaliy BelousovNoi tehnologii de jurnalism la SputnikPro
Участники из Молдовы обучились новым технологиям в журналистике на SputnikPro - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2023
Noi tehnologii de jurnalism la SputnikPro
Purtătorul de cuvânt al partidului moldovenesc de opoziție ”Renaștere” Olesea Vitneanskaia activează în jurnalism de 15 ani, dar este sigură că încă mai are nevoie să-și extindă cunoștințele.
„Mi-am făcut studiile înainte ca noile media să devină populare”, i-a explicat ea reporterului Sputnik.
Una dintre cele mai interesante prelegeri a fost despre canalele Telegram, a menționat Olesea Vitneanskaia.
"Deoarece jurnalismul în țară a fost îngropat atunci când a fost închisă televiziunea de opoziție, canalele Telegram au devenit foarte actuale pentru Moldova. Multe instituții media trec anume pe această platformă", a spus ea.
Însă chiar și lucrând online, jurnaliștii se pot confrunta cu probleme, a spus purtătorul de cuvânt al partidului ”Renaștere”.
"Nimeni nu-ți va oferi finanțare, pentru că se vor teme să nu fie persecutați. Chiar și după trecerea de la TV la internet, este foarte greu să menții activitatea într-un flux continui", s-a plâns ea.
© Sputnik / Vitaliy BelousovDespre noile tehnologii de jurnalism, la SputnikPro
Участники из Молдовы обучились новым технологиям в журналистике на SputnikPro - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2023
Despre noile tehnologii de jurnalism, la SputnikPro
În linii generale, participanții la masterclass au făcut față cu succes tuturor sarcinilor, însă una dintre sarcinile practice li s-a părut dificilă.
"Ni s-a cerut să fotografiem arșița la Moscova. Nu am făcut față, pentru că ieri la noi în Moldova au fost aproape +40 de grade. +25 nu este arșiță. Nu este deloc arșiță", a explicat Olesea Vitneanskaia.
Politologul moldovean Aleksandr Korinenko i-a spus reporterului Sputnik că i-a fost interesat să „se afle de partea cealaltă”.
"Am vrut să aflu cum lucrează jurnaliștii, cum se pregătesc pentru interviuri cu politologii. Pentru că suntem în aceeași barcă cu angajații din media. În afară de aceasta, în calitate de proprietar de canal Telegram, mi-a fost interesant să aflu despre titlurile captivante, despre rescrieri și atragerea publicului", a menționat el.
Unii dintre participanți au fost deja la Moscova, însă pentru alții „SputnikPro de pe Zubovski” a fost și o posibilitate de a se familiariza pentru prima dată cu viața metropolei rusești. Capitala a făcut o impresie vie asupra oaspeților, care nu a putut fi stricați nici măcar de ploile puternice care se abăteau din când în când asupra orașului.
Oaspeții au avut ocazia să se cunoască și să facă schimb de experiență între ei, să povestească despre situația politică din țările lor, despre particularitățile jurnalismului local. Ei au putut vedea soluții gata deja și idei interesante pentru a fi realizate în viață în patria lor, iar acum își vor putea extinde auditoriul și vor putea deveni mai vizibili și mai influenți în țările lor. Aceasta înseamnă că vor consolida cooperarea și prietenia între țări.
Телеканал RT DE  на немецком начинает вещание - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2023
Internațional
Sancționarea Sputnik și RT, criticată de organizațiile pentru drepturile omului
Fluxul de știri
0