Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sancționarea Sputnik și RT, criticată de organizațiile pentru drepturile omului

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaТелеканал RT DE на немецком начинает вещание
Телеканал RT DE  на немецком начинает вещание - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2023
Abonare
Organizațiile pentru drepturile omului critică reacțiile germane și europene față de conflictul din Ucraina şi arată cât de nocive sunt restricțiile asupra libertății de informare, inclusiv în ceea ce privește sancționarea Sputnik și RT.
BUCUREŞTI, 23 mai – Sputnik. În Raportul privind Drepturile Fundamentale pe anul 2023, prezentat de D.W, se arată că refugiații ucraineni sunt favorizați prin comparație cu refugiații din alte zone și că decizia în favoarea ucrainenilor este luată în detrimentul persoanelor provenind din țări non-europene.
Experții în domeniul azilului observă "diferențe flagrante în ceea ce privește primirea" persoanelor care se refugiază din alte țări decât Ucraina, care sunt în continuare obligați să locuiască în așa-numitele centre de primire inițială, care sunt de obicei adăposturi colective.
Concluzia este fără echivoc: ”Acceptarea pentru unii și izolarea pentru alții, iată baza unei politici privind refugiații care nu mai are nicio pretenție universală, ci doar urmează evenimentele politice ale zilei”.
De asemenea, raportul arată ce consecințe negative asupra libertății presei, a libertății de opinie și a libertății de informare au sancțiunile împotriva presei de stat rusești RT și Sputnik, expertul în drept Rolf Gössner arătând că fundamentul acestor măsuri lor în dreptul constituțional și în dreptul UE este problematic.
Expertul în mass-media consideră că interdicțiile de difuzare în contextul sancțiunilor economice și financiare europene sunt "foarte discutabile". Supuse cenzurii, spune el, ar fi conținutul și formarea opiniei. În plus, interdicția de difuzare a programelor UE reprezintă și o atingere adusă libertății de informare din surse general accesibile.
Autorul și editorul a numeroase cărți face referire la jurisprudența Curții Constituționale Federale: "Aceasta a acordat libertății de informare, împreună cu diversitatea mass-media, o prioritate deosebit de mare”.
"Este una dintre nevoile elementare ale omului să se informeze din cât mai multe surse, să își extindă propriile cunoștințe și astfel să se dezvolte ca personalitate", citează juristul dintr-o hotărâre a celei mai înalte instanțe germane. El continuă: "Dreptul fundamental al libertății de informare, ca și dreptul fundamental al libertății de exprimare sunt printre cele mai importante condiții prealabile ale democrației liberale".
Fluxul de știri
0