Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ultima picătură. Ucraina pierde principalii aliați

© Sputnik / Igor Maslov / Accesați arhiva multimediaZelenski
Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2023
Abonare
Timp de un an și jumătate, Kievul a pus la încercare răbdarea Occidentului, dar toate au o limită. La summitul NATO de la Vilnius, reprezentanții SUA și Europei au expus în public ceea ce au încercat mai mult timp să ascundă.
Despre criza în relațiile dintre autoritățile ucrainene și patronii acestora - în materialul lui Mihail Katkov pentru RIA Novosti.

Est – Vest

Publicația Politico scrie că ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, și consilierul pentru securitate națională a SUA, Jake Sullivan, nu întâmplător l-au acuzat pe Vladimir Zelenski de ingratitudine, ei au cerut în acest fel să fie recunoscută dependenței Kievului de Alianța Nord-Atlantică.
Vom aminti: Wallace s-a plâns că în timpul vizitei sale la Kiev cei de acolo nu au fost prea amabili cu el. Sullivan a ripostat la acuzațiile activistului ucrainean despre sprijinul militar insuficient. „Poporul american merită recunoștință”, a subliniat el. Potrivit informațiilor din presă, din cauza cerințelor exagerate ale lui Zelenski, Joe Biden a părăsit furios cina comună.
După cum menționează Politico, Ucraina demult îi irită pe diplomații occidentali, dar acest lucru a fost ascuns cu grijă. Despre nemulțumirea lui Biden în legătură cu discuția cu Zelenski s-a scris încă din iunie 2022. Atunci, președintelui american nu i-a plăcut că imediat după aprobarea de către Congres a asistenței pentru Kiev în valoare de un miliard de dolari, liderul ucrainean a cerut și mai multă tehnică militară și muniții. Occidentul i-a cerut în repetate rânduri lui Zelenski să-și mai tempereze ardoarea, să nu înfurie aliații. Adică, el știe bine care sunt necesitățile concetățenilor săi, dar habar nu are despre ce își doresc locuitorii din țările NATO și UE.
Din punctul de vedere al autorităților ucrainene, critica la adresa lor este complet nepotrivită. Kievul este convins că luptă împotriva Rusiei de dragul întregii civilizații occidentale, iar europenii și americanii sunt fixați prea mult pe propriile lor interese naționale înguste. Îndemnurile de a fi mai modești și mai reținuți i-au jignit pe mulți ucraineni, precizează Politico.
Și aduce pentru confirmare un citat din cele spuse de șeful Statului Major al Ucrainei, Valerii Zalujnîi, într-un interviu pentru The Washington Post: "De ce ar trebui să întreb eu pe cineva ce să facă pe teritoriul inamicului? Aceasta este problema noastră și noi decidem cum să omorâm acest inamic". El se referă aici la interdicțiile americane de a aplica lovituri asupra Rusiei.
De altfel, mass-media occidentală recunoaște: problema nu constă doar în comportamentul echipei lui Zelenski. Problema este în aprecierea diferită a situației. Cu cât țara este mai la vest de Ucraina, cu atât le este mai puțin frică de o confruntare cu armata rusă pe câmpul de luptă. De aceea Kievul are nevoie doar de înfrângerea completă a Moscovei, iar SUA nu exclud posibilitatea de a face schimb de teritoriu pentru pace. Și de vreme ce contraofensiva FAU s-a blocat, Zelenski are tot mai puține argumente.

Nord – Sud

Între timp, autoritățile de la Kiev nu mai au pe cine să se bazeze. Acest lucru a fost demonstrat în mod clar de summitul UE și la Comunitatea țărilor din America Latină de la Bruxelles, cu participarea a peste 50 de șefi de stat. Europenii vor să reducă dependența de materiile prime din China și caută alternative. În același timp, chinezii au depășit deja Uniunea Europeană în ceea ce privește volumul comerțului cu continentul sud-american. Pentru a recâștiga inițiativa, UE este gata să investească în regiune 45 de miliarde de euro în următorii patru ani, în cadrul programului ”Global Gateway” - un răspuns la proiectul Beijingului ”One Belt - One Road”.
În pofida promisiunilor, atmosfera la summit nu a fost prea favorabilă. Piatra de încercare a fost, previzibil, conflictul ucrainean. Europenii au vrut să includă în declarația finală o condamnare puternică a Rusiei, dar majoritatea liderii Americii de Sud s-au opus. Până la urmă, Bruxelles-ul s-a mulțumit cu afirmațiile că acțiunile de luptă „le provoacă mari suferințe oamenilor și aprofundează instabilitatea în economia mondială”. Moscova nu a fost menționată în general în text.
În afară de aceasta, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că sprijină inițiativa de pace a președintelui Braziliei, Lula da Silva. Potrivit acestuia, astfel de propuneri sunt importante pentru că luptele trebuie să se încheie odată și odată. Din punctul de vedere al liderului brazilian, toate țările care nu sunt implicate în confruntarea ruso-ucraineană își pot asuma responsabilitatea pentru avansarea negocierilor. În plus, Moscovei trebuie să i se ofere „condiții minime”.

Nu există alegere

În opinia experților intervievați de RIA Novosti, schimbul de teritorii pentru pace este un scenariu pe deplin real. Iar ceea ce se spune despre aceasta Kievul nu are nicio importanță.
"Dacă FAU nu vor avea succese în contraofensivă nici în continuare, negocierile nu vor începe. Linia frontului va rămâne neschimbată, iar asta le va conveni Statelor Unite. Dar dacă Rusia va trece la ofensivă și va apărea amenințarea lichidării statalității ucrainene, Occidentul va intra într-un dialog cu Moscova. Inclusiv în vederea schimbului de teritorii pentru pace, este de părere politologul Rostislav Ișcenko.
Europenii nu au vrut niciodată să plătească pentru Ucraina, însă nimeni nu le cere părerea, continuă expertul. Cu toate acestea, un conflict între ei și regimul de la Kiev este imposibil, deoarece ambele părți depind de Washington. „De aceea negocierile trebuie să aibă loc între Rusia și SUA, iar Ucraina va face pur și simplu ceea ce i se va ordona”, conchide el.
Politologul Aleksandr Dudceak menționează că regimul de la Kiev nu se reduce la ”echipa Ze”. Potrivit lui, elita politică ar putea fi de acord chiar să fugă în străinătate pentru a conduce acolo un guvern în exil. Antreprenorii locali, dimpotrivă, sunt gata să lucreze sub orice guvernare, dacă li se va garanta siguranța activelor. „Cel mai probabil, o parte dintre ucraineni are de gând să lupte până la capăt, dar se pot răzgândi dacă propaganda oficială se va modifica”, consideră specialistul.
În același timp, el este sigur că Occidentul colectiv nu prea are nevoie de pace între Rusia și Ucraina. Mai probabilă este înghețarea conflictului, dacă patronii regimului de la Kiev vor decide că acțiunile de luptă dăunează prea mult intereselor lor economice.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2023
Rusia
Lavrov: Rusia nu va abandona niciodată obiectivele operațiunii sale militare
Fluxul de știri
0