Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA se focalizează pe Pacific și relația cu China

© Photo : U.S. Navy / Petty Officer 2nd Class Jason IsNave militare ale SUA în Oceanul Pacific
Nave militare ale SUA în Oceanul Pacific - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2023
Abonare
SUA a schimbat polul intereselor sale spre zona Asia- Pacific. Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken revine săptămâna viitoare în Asia-Pacific în timp ce Washingtonul pare să susțină pe un lider separatist taiwanez.
CHIȘINĂU, 21 iul - Sputnik, Bogdan Duca. Anthony Blinken se va deplasa în Insulele Tonga, în Pacificul de Sud, pe 26 iulie, pentru a inaugura o nouă ambasadă a SUA, potrivit unui comunicat.
Aceasta va fi prima vizită a unui secretar de stat american în Tonga, care survine după călătoria sa în Papua Noua Guinee, în mai, unde a semnat un pact de securitate care oferă forţelor americane acces în porturile şi aeroporturile acestei ţări din Pacific.
În același timp, China este îngrijorată de posibila susținere a SUA pentru William Lai, în funcția de viitor președinte al autoproclamatei republici din insual Taiwan.
Ambasadorul Chinei la Washington a subliniat că împiedicarea vizitei vicepreședintelui și candidatului principal la președinție al Taiwanului, William Lai, în Statele Unite luna viitoare este o "prioritate" pentru China.
"Ei nici măcar nu recunosc că sunt chinezi. Așadar, aceasta este o cale foarte periculoasă pe care o urmează", a declarat Xie Feng. Mișcările provocatoare ale "separatiștilor" din Taiwan ar trebui să fie limitate, a adăugat el. "Acum, prioritatea pentru noi este să îl împiedicăm pe Lai Ching-te să viziteze Statele Unite, care este ca un rinocer gri care se năpustește asupra noastră", a spus Xie, folosind numele în limba chineză al lui Lai.
Președintele chinez Xi Jinping l-a primit pe fostul secretar american de stat Henry Kissinger la Beijing - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2023
Internațional
Președintele chinez îl întâlnește pe Kissinger
Fluxul de știri
0