Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele chinez îl întâlnește pe Kissinger

© AFP 2024 / THOMAS PETERPreședintele chinez Xi Jinping l-a primit pe fostul secretar american de stat Henry Kissinger la Beijing
Președintele chinez Xi Jinping l-a primit pe fostul secretar american de stat Henry Kissinger la Beijing - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2023
Președintele chinez Xi Jinping l-a primit pe fostul secretar american de stat Henry Kissinger la Beijing
Abonare
Președintele chinez Xi Jinping l-a primit pe fostul secretar american de stat Henry Kissinger la Beijing, menţionând că cele două țări se află în prezent într-un moment critic pentru viitorul relațiilor lor.
BUCUREŞTI, 21 iul – Sputnik. Diplomatul american veteran, care a împlinit recent vârsta de 100 de ani, s-a întâlnit anterior cu ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu.
Adresându-se oaspetelui său joi, Xi a menţionat că, „încă o dată, China și SUA se află la o răscruce și, din nou, ambele părți trebuie să facă o alegere.”
Xi a adăugat că „poporul chinez nu își uită niciodată vechii prieteni, iar relațiile China-SUA vor fi mereu legate de numele lui Henry Kissinger”. Beijingul s-a arătat dispus către explorarea unor modalități de coexistență pașnică între cele două puteri globale, a mai spus preşedintele chinez, potrivit RT.
Kissinger, care a servit sub președinții Richard Nixon și Gerald Ford în anii '70 în calitate de secretar de stat și consilier în domeniul securităţii naționale, a remarcat că relațiile sino-americane asigură „pacea mondială și progresul societății umane”.
Fostul secretar american de stat a îndeplinit un rol cheie în discuțiile care au pus capăt războiului din Vietnam, precum și în normalizarea relațiilor dintre Washington și Beijing, cu intenţia de a determina China să se poziţioneze împotriva Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece.
Antony Blinken și Xi Jinping - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2023
Internațional
China îl avertizează pe Blinken cu privire la alegerile din Taiwan
În timpul întâlnirii sale marţi cu ministrul Apărării, Li Shangfu, Kissinger a îndemnat ambele națiuni să-și schimbe poziţiile actuale de confruntare.
Relațiile dintre SUA și China s-au deteriorat constant în ultimii ani, în special în ceea ce privește chestiunile legate de Taiwan și comerț.
Washingtonul a trimis recent mai mulți oficiali de top la Beijing, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, într-o încercare aparentă de a normaliza situația.
Administrația Biden a înarmat Taipei și şi-a întărit alianțele militare în Asia-Pacific cu Australia, Japonia și Coreea de Sud.
La summit-ul alianței de la Vilnius săptămâna trecută, NATO a acuzat China că urmăreşte „politici coercitive” care amenință interesele blocului condus de SUA. Beijingul a criticat afirmația ca fiind „calomnie”, acuzând NATO că este blocat într-o mentalitate specifică Războiului Rece.
Fluxul de știri
0