Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China îl avertizează pe Blinken cu privire la alegerile din Taiwan

© AFP 2024 / POOL / LEAH MILLISAntony Blinken și Xi Jinping
Antony Blinken și Xi Jinping - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2023
Antony Blinken și Xi Jinping
Abonare
Oficialii chinezi l-au avertizat pe secretarul american de stat, Antony Blinken, că acțiunile vicepreședintelui „pro-independență” al Taiwanului pot intensifica tensiunile dintre Beijing și Taipei.
BUCUREŞTI, 26 iun – Sputnik. Oficialii chinezi l-au avertizat pe secretarul american de stat, Antony Blinken, că acțiunile vicepreședintelui „pro-independență” al Taiwanului, Lai Ching-Te-te, pot intensifica tensiunile dintre Beijing și Taipei, a relatat duminică Wall Street Journal, citând surse familiare cu chestiunea.
Conversația a avut loc în timpul vizitei lui Blinken în China săptămâna trecută, unde s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping.
Potrivit WSJ, Blinken a fost întrebat dacă SUA consideră Partidul Progresist Democrat (DPP) din Taiwan drept prieten și dacă Washingtonul are „interese particulare” în rezultatul alegerilor prezidențiale, care vor avea loc pe insulă în ianuarie.
Se relatează că Blinken a insistat că SUA va fi „imparţială” în ceea ce priveşte alegerile și că Washingtonul nu susține amestecul din afară în procesul de votare.
Саммит АТЭС в Таиланде  - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2023
Internațional
SUA nu susțin independența Taiwanului - Blinken
Beijingul, care consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său suveran, a acuzat în mod repetat SUA că au susţinut politicieni „secesionişti” în Taipei. Deși SUA s-au abținut să stabilească relații diplomatice formale cu Taiwanul, politicienii americani au avut întâlniri cu oficialii locali. Beijingul consideră astfel de contacte, precum și vânzarea de arme americane către Taiwan, ca fiind o încălcare a principiului „O singură China”, potrivit RT.
Beijingul a organizat exerciții militare pe scară largă în jurul insulei, în urma vizitei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, în august 2022, și a călătoriei în SUA a președintelui taiwanez, Tsai Ing-Wen, în martie 2023.
Lai, care conduce în prezent în sondajele privind alegerile prezidențiale din Taiwanul în 2024, s-a descris în trecut drept „lucrător politic pragmatic pentru independența taiwaneză”. Ulterior, el a lămurit că nu va încerca să schimbe statutul politic actual al Taiwanului.
„Doresc să reiterez că Taiwanul este deja o ţară independentă și suverană și, prin urmare, nu avem nevoie să declarăm în plus independența Taiwanului”, a spus Lai în ianuarie, potrivit Focus Taiwan.
Blinken a mers în vizită în China în perioada 18-19 iunie. Ambele părți şi-au exprimat un optimism prudent cu privire la rezultatul negocierilor. Totuşi, Beijingul a condamnat cu fermitate comentariile președintelui Joe Biden, care l-a descris pe Xi drept un „dictator”, la scurt timp după întoarcerea acasă a lui Blinken.
Fluxul de știri
0