Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială: de ce este în stare noul mortier autopropulsat „Drok”

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaОткрытие международного военно-технического форума "Армия-2019"
Открытие международного военно-технического форума Армия-2019 - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2023
Abonare
O nouă eră a puterii de foc mobile și de înaltă precizie este deschisă de mortierul experimental ”Drok”, care a fost transmis trupelor Federației Ruse, cu sistem digital de control al focului, în baza mașina blindate ”Taifun-VDV cu un aranjament de roți 4x4.
Pe 18 iulie, ”Rosteh a expediat trupelor primul lot experimental de mortiere autopropulsate de 82 mm 2S41 „Drok”. Zona operațiunii militare speciale este cel mai bun loc pentru testarea calităților de luptă, iar FAU vor putea aprecia în curând eficiența noilor arme rusești prin pierderile pe care le vor suporta.
Complexul ”Drok” este destinat nimicirii forței vii și vehiculelor blindate, orbirii punctelor de observare ale inamicului, precum și pentru iluminarea teritoriului și crearea perdelei de fum. Modulul mortierei pe șasiul mașinii blindate ”Taifun-VDV” oferă mobilitate sporită, protecția echipajului și o rază de tragere maximă de până la 6 km. Noul complex se deosebește prin precizia sporită de tragere. Muniția – de 40 min. Rata de foc - 10 cartușe pe minut.
Țeava mortierei cu dispozitiv de recul este montată într-o turelă blindată. Sistemul digital modern de control al focului asigură un schimb protejat de informații cu centrele de comandă și posibilitatea de funcționare autonomă. Ghidarea mecanizată facilitează acțiunile echipajului. În plus, ”Drok” este echipat cu un modul de luptă controlat de la distanță, cu o mitralieră PKTM de 7,62 mm cu rotație circulară și vizor optic-electronic, precum și cu un mortier portabil 2B24 de 82 mm pentru utilizare în afara vehiculului. Greutatea complexului ”Drok” este de 14 tone. Echipaj de luptă - patru persoane.
Noul mortier autopropulsat nu cedează în ceea ce privește totalitatea caracteristicilor celor mai buni analogi străini și îi depășește la anumiți parametri. Armura ”Taifulului” asigură o bună protecție anti-glonț și împotriva minelor, iar manevrabilitatea sporită permite schimbarea rapidă a poziției de tragere.
Mortierul ”Drok” a fost dezvoltat de Institutul de Cercetare ”Burevestnik” special pentru unitățile aeropurtate, împreună cu tunurile de artilerie autopropulsate ”Flox” de 120 mm – în baza mașinii blindate ”Ural-4320” cu aranjament de roți 6x6 și ”Magnolia” de 152 mm - pe șasiu pe șenile. În zona acțiunilor de luptă, mortierele „nomade” sunt atât de solicitate, încât „Drok” va intra cu siguranță în serviciul Forțelor Terestre, va deveni un „bestseller” și o bună completare pentru mortierul automat de 82 mm „Vasiliok” cu rază de tragere de până la 4,2 km.

O cerință a timpului

Legate indisolubil, puterea, mobilitatea și capacitatea de supraviețuire a armelor scurtează calea spre victorie în luptele moderne. La începutul verii, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu utilizarea în zona operațiunii speciale a mortierului automat „nomad” de 82 mm 2B9 „Vasiliok”, montat de meșteri din armată pe platforma tractorului MT-LB. Șasiul cu șenile îi permite echipajului să ocupe mai rapid poziția, să efectueze în câteva minute tragerea (cu casete cu patru muniții) și să-și schimbe dislocarea. Precizia lovirii țintelor este obținută prin corectarea focului de pe dronă. Însă tactica „Vasiliokului nomad” și-a dovedit eficiența mult mai devreme, în Afganistan.
Producția industrială în Rusia a mortierelor autopropulsate de calibru mediu, de tipul ”Drok”, este o cerință strictă a timpului. Modelul autopropulsat 2S4 „Tiulpan” intrat în serviciul armatei în 1972, de un calibru record de 240 mm (rază de foc - până la 20 km), este considerat cel mai puternic mortier „nomad” din lume (cu muniție convențională și nucleară). „Tiulpan” a fost modernizată, dar totuși linia tehnologică trebuia continuată. Sistemul de artilerie și mortier autopropulsat „Nona” 2S9, calibru „NATO” de 120 mm, se poziționează oarecum separat.
Iar vecinii de pe planetă nu dormeau.Franța a făcut la sfârșitul anilor 1990 mortierul mobil de 120 mm 2R2M (adică un Recoiling Rifled Mounted Mortar - un mortier retractabil montat pe o mașină).
Specialiștii israelieni au creat la începutul anilor 2000 complexul de mortier mobil de 120 mm CARDOM (Computerized Autonomous Recoil rapid Deployed Outrange Mortar), care a fost achiziționat activ de SUA, Spania și alte țări.
Din 2006, Finlanda și Suedia produc un mortier autopropulsat cu două țevi de 120 mm AMOS (Advanced Mortar System) în baza transportorului blindat ”Patria” cu opt roți sau platforma blindată CV90. Chiar și Polonia și-a fabricat în 2013 sistemul său de mortier cu turelă de calibrul 120 mm - RAK120 pe șasiul Patria AMV 8x8. Mortiere autopropulsate produc de asemenea Germania, China, Singapore, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Posibil că lista este incompletă.
Operațiunea militară specială a dat un nou impuls reînarmării înalt tehnologizate a Armatei ruse, iar astăzi artileriștii ruși domină în teatrul ucrainean nu numai cu puterea de foc, cu numărul de țevi și obuze. Pe 18 iulie, prim-ministrul rus Mihail Mișustin a comunicat că din octombrie 2022 Federația Rusă a crescut semnificativ producția de arme de înaltă tehnologie - ținând cont de necesitățile Ministerului Apărării și de experiența operațiunii militare speciale.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat anterior: „La principalele tipuri de armamente, producția a crescut în timp de un an de 2,7 ori. Iar în direcțiile cele mai solicitate - de 10 ori". Armata rusă primește în fiecare lună în jur de 100 de tancuri noi, nu se confruntă cu lipsă de muniții. Cresc livrările de avioane de luptă de a patra – a cincea generație către Forțele Aerospațiale. Și progresul tehnologic al artileriei autopropulsate de înaltă precizie în Rusia este ireversibil.
Pe de altă parte, complexul militar-industrial al „exclusivistelor” SUA și NATO în teatrul de operații ucrainean demonstrează inconsistență tehnologică și de mobilizare, este în rolul celui care încearcă să ajungă din urmă.
Работа морской пехоты в зоне СВО - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2023
Editoriale
Operațiunea specială: Trupele rusești avansează în trei direcții
Fluxul de știri
0