Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială: Trupele rusești avansează în trei direcții

© Sputnik / Алексей Майшев / Accesați arhiva multimediaРабота морской пехоты в зоне СВО
Работа морской пехоты в зоне СВО - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2023
Abonare
Pentagonul consideră că armata ucraineană are tot ce este necesar pentru o „ofensivă de succes”. Rămâne doar să fie găsită strategia potrivită înainte ca să se termine armamentele occidentale sau rezerva de mobilizare.
Gruparea de trupe rusești din zona operațiunii militare speciale toacă metodic și eficient armata ucraineană împreună cu armamentul NATO. Contraofensiva FAU bate pasul pe loc și se transformă ireversibil în retragere. SUA și NATO urmăresc cu îngrijorare apropierea catastrofei „proiectului ucrainean” și a „ordii mondiale bazate pe regulile lor”.
Contraofensiva armatei ucrainene a eșuat fără îndoială. Trupele rusești avansează în direcțiile Kupiansk, Limansk și Seversk, aplicând lovituri combinate în regiunile Nipru și Marea Neagră.
Rezervele ucrainene se topesc - din 12 „brigăzi de avansare” au mai rămas șase. Mai există o jumătate din componența brigăzii de tancuri, precum și „operațiunile cognitive” ale GUR (adică atacurile teroriste) și un flux subțirel de muniții NATO, care nu schimbă situația în zona operațiunii speciale. Potrivit comandamentului FAU, lângă Kupiansk, în regiunea Harkov, sunt concentrate pentru ofensivă o grupare de trupe rusești cu un efectiv de o sută de mii, inclusiv unități de elită ale Forțelor Aeropurtate, peste 900 de tancuri, 555 de sisteme de artilerie, 370 de MLRS și aviația armatei. Pe de altă parte, lângă Krasnîi Liman, situația operațională este la fel de nefavorabil pentru FAU. Aici, potrivit părții ucrainene, se află aproximativ 60 de mii de luptători ruși, inclusiv o brigadă de rachete cu ”Iskandere” și mari unități de artilerie. Cu aceleași date operează și Occidentul, iar comandantul șef al Forțelor Terestre ucrainene, Aleksandr Sîrski, raportează că unitățile rusești tind să „distrugă trupele noastre în regiunea Kupiansk și să continue ofensivă în adâncul formațiunilor noastre de luptă”. Ministerul Apărării al Federației Ruse a confirmat avansarea grupării militare „Occidentale” cu un kilometru și jumătate în adâncul apărării inamicului.
UAV-ul kamikaze ”Lancet” - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2023
Editoriale
În Rusia a apărut „Lancetul” de nouă generație
Washingtonul nu mai crede în capacitatea FAU de a străpunge apărarea Armatei ruse. Numai în primele două săptămâni ale „contraofensivei”, FAU au pierdut până la 20 la sută din tehnica blindată livrată de țările NATO. Stăpânii occidentali ai regimului de la Kiev nu mai vorbesc despre „înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă”, ei numără nervos resursele rămase (obuzele), recunosc „amenințarea existențială” pentru însăși existenței Ucrainei. Și se tem de prăbușirea „frontului ucrainean” – un marș rapid al Forțelor Armate ale Federației Ruse către granița poloneză.

În drum spre Rusia: Harkov, Nikolaev, Odesa

Pe 16 iulie, ”Iskanderii” rusești au lovit eșaloanele cu tehnică occidentală la Harkov –au fost nimicite tancuri Leopard, BMP-uri Bradley, transportoare blindate M113 și alte bunuri ale FAU în valoare de sute de milioane de dolari.
O grupare de trupe ruse desfășoară de câteva săptămâni acțiuni ofensive în direcțiile Krasnolimansk și Kupiansk, care ca amploare și conținut amintesc tot mai mult de o operațiune de eliberare a Harkovului. Și loviturile combinate (masive) ale Forțelor Armate ale Rusiei asupra obiectivelor FAU la Odesa și Nikolaev amintesc de imuabilitatea scopurilor și obiectivelor strategice ale operațiunii speciale.
Între timp, Washingtonul este dispus să continue războiul proxy cu Moscova, aliații europeni ai SUA sunt siguri de necesitatea de a „presa Rusia”. Evident, „lupta până la ultimul ucrainean” este „cea mai bună investiție a SUA”. Pentagonul consideră că armata ucraineană are tot ce este necesar pentru o „ofensivă de succes”. Rămâne doar să fie găsită strategia potrivită înainte ca să se termine armamentele occidentale sau rezerva de mobilizare.
Potrivit serviciului de informații israelian Mossad, până în ianuarie 2023 FAU au avut pierderi de 157 de mii de soldați și ofițeri uciși, 234 de mii răniți și peste 17 mii luați prizonieri. Șase luni mai târziu - după eliberarea Artiomovskului și după 40 de zile de „contraofensivă” ucraineană, aceste cifre pot fi dublate. Sunt gata să-și facă serviciul de bună voie mai puțin de 20 la sută din recruții ucraineni.
Cereale - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2023
Editoriale
Șantajul nu va întoarce acordul cerealier
Din lista de „wunderwaffes” americane, nu au fost încă livrate către FAU doar tancurile Abrams, rachetele operațional-tactice ATACMS și avioanele de luptă F-16. Preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata SUA, Mark Milley, a recunoscut marți că pentru a obține paritate la avioane de luptă între FAU și Forțele Aerospațiale ale Rusiei este nevoie de mulți ani și sute de miliarde de dolari. Transmiterea avioanelor F-16 (Fighting Falcon) și tancurilor Abrams americane către regimul de la Kiev pare tot mai puțin probabil, iar de rachetele ATACMS Pentagonul în general ar putea avea nevoie curând în Taiwan.
„Proiectul ucrainean” al SUA a degradat vizibil, deși mai amenință cu „asalturi cu orice preț” în direcția Zaporojie și atacuri ”fără pilot” în Crimeea. Sporesc rapid producția de arme rusești și potențialul de luptă al Armatei ruse. Cursul istoriei Rusiei nu depinde de Washington și de marionetele sale.
Fluxul de știri
0