Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Navele de război rusești efectuează exerciții în Marea Neagră

© Sputnik / Константин МихальчевскийКорабль черноморского флота
Корабль черноморского флота - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2023
Abonare
Flota Rusiei din Marea Neagră a efectuat un exercițiu în Marea Neagră constând în introducerea unui blocaj naval, a informat vineri Ministerul rus al Apărării.
CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik, Doina Crainic. Exercițiile vin după ce Rusia și Ucraina au declarat că vor considera că toate navele civile care călătoresc în porturile inamicului vor avea transporturi militare.
Potrivit declarației Ministerului rus, navele de război și aviația navală „s-au antrenat în izolarea unei zone care a fost blocată temporar pentru trafic” și a „desfăşurat măsuri pentru a reține o navă [simulată] care a intrat în zonă”, potrivit RT.
În timpul aceluiași exercițiu, o barcă de patrulă rusească a lansat rachete de croazieră către o navă țintă plasată într-o zonă de antrenament. Aceasta a fost lovită și distrusă cu succes, a raportat ministerul.
Luni, Rusia a refuzat să extindă acordul privind transportul de cereale în Marea Neagră, un acord mediat de ONU și Turcia cu Ucraina, care a permis Kievului să exporte cereale prin porturile sale pe mare. Moscova a declarat că ONU nu şi-a îndeplinit partea din negociere și nu a convins ţările occidentale să ridice sancțiunile care împiedică exporturile rusești de alimente și îngrășăminte.
Ministerul rus al Apărării a anunțat ulterior că, începând de joi, va revoca garanțiile de securitate în cadrul acordului. Acum Rusia consideră că toate navele care ajung în porturile ucrainene prin Marea Neagră sunt „potențiali transportatori de marfă militară” şi că steagurile sub care navighează sunt ale unor ţări „implicate în conflictul din Ucraina de partea regimului de la Kiev”.
Armata ucraineană a emis joi un avertisment similar, despre care a susţinut că este un răspuns la politica rusească. În declaraţie s-a menţionat Marea Neagră ca fiind o „zonă de pericol” pentru navele rusești și cele cu destinaţia Rusia.
De asemenea, Kievul a menţionat scufundarea fostei nave amiral a flotei rusești, Moskva, distrusă în aprilie 2022 în ceea ce se crede că a fost un atac cu rachete ucrainene. Armata rusă a declarat că nava de război a fost grav deteriorată de un incendiu și de explozii de muniții la bord.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2023
Rusia
MAE rus: apropierea Moldovei de NATO va duce la pierderea totală a suveranității
Fluxul de știri
0