Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Exporturile de petrol rusesc în China au înregistrat un nou record

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Accesați arhiva multimediaTanc maritim de transportare a petrolului
Tanc maritim de transportare a petrolului - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2023
Abonare
Importurile de către China de petrol brut rusesc au crescut la un nou nivel record luna trecută.
CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik, Doina Crainic. Importurile de către China de petrol brut rusesc au crescut la un nou nivel record luna trecută, ceea ce face ca țara sancționată să își mențină poziția de cel mai important furnizor de petrol către Beijing, potrivit datelor vamale.
Fluxurile de petrol din Rusia au ajuns la 10,5 milioane de tone în iunie, fiind o creștere semnificativă cu peste 40% față de aceeași lună a anului trecut, au arătat joi datele vamale din China, potrivit RT.
În termeni monetari, importurile s-au ridicat la 5,22 miliarde de dolari. În luna mai, livrările au fost de 9,7 milioane de tone, în valoare de 5,14 miliarde de dolari.
În total, în primele șase luni ale acestui an, China a importat peste 50 de milioane de tone de petrol din Rusia.
Rusia a depăşit Arabia Saudită, ajungând pe primul loc pe lista furnizorilor de petrol către China în acest an, datorită reducerilor accentuate oferite de țara sancționată.
Arabia Saudită este al doilea cel mai important furnizor către China, livrând peste 46 de milioane de tone în prima jumătate a acestui an. Irakul se află pe locul trei, cu peste 29 de milioane de tone.
În 2022, achizițiile totale de către China de petrol brut rusesc au crescut cu 8% la nivel anual, potrivit datelor oficiale.
În urma embargoului occidental impus anul trecut și a plafonului de preț asupra petrolului rusesc, Moscova și-a redirecționat livrările către est. India și China și-au sporit semnificativ achizițiile, în timp ce Pakistanul a primit primul transport de petrol rusesc luna trecută, în cadrul unui acord încheiat în aprilie.
Președintele chinez Xi Jinping l-a primit pe fostul secretar american de stat Henry Kissinger la Beijing - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2023
Internațional
Președintele chinez îl întâlnește pe Kissinger
Fluxul de știri
0