Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia, un ”cartof fierbinte” pe masa celor de la Bruxelles

© AP Photo / Osman OrsalFlags of Turkey, right, and the European Union are seen in front of a mosque in Istanbul, Turkey
Flags of Turkey, right, and the European Union are seen in front of a mosque in Istanbul, Turkey - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2023
Abonare
Subiect fierbinte pe masa Consiliului European: miniştrii de externe ai UE discută joi, la Bruxelles, despre starea relaţiilor cu Turcia în contextul realegerii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi al demersurilor diplomatice referitoare la aderarea Suediei la NATO
BUCUREȘTI, 20 iul -Sputnik. Înaintea summitului NATO de la Vilnius din 11-12 iulie, Erdogan a venit cu o cerere surpriză - aceea de a solicita relansarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, în schimbul admiterii Suediei.
Relaţiile dintre Turcia şi UE sunt complicate. Bruxellesul descrie Turcia ca pe un ''partener strategic esenţial'', în timp ce potrivit Ankarei relaţiile cu UE sunt cu ''suişuri şi coborâşuri''. Din punct de vedere economic, Turcia face parte dintr-o uniune vamală cu UE. Ea a început oficial negocierile de aderare în 2005, dar acestea au avansat lent, înainte ca în 2018 să le îngheţe.
Blocul comunitar a declarat că decizia a fost luată din cauza regreselor înregistrate de Ankara în ''funcţionarea sistemului democratic, respectarea drepturilor fundamentale şi independenţa sistemului judiciar'' în Turcia.
Premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis și președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2023
Internațional
Semnale pozitive pentru detensionarea relațiilor dintre Turcia și Grecia
Turcia rămâne un vecin important al UE, găzduind aproximativ 4 milioane de refugiaţi, majoritatea provenind din Siria. De asemenea, Turcia joacă un rol important de mediator în dosarul ucrainean, după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022. În prezent, Ankara încearcă să faciliteze încheierea unui nou acord sub egida ONU privind tranzitul de cereale prin Marea Neagră.
În cursul după-amiezii, miniştrii de externe europeni vor avea, prin videoconferinţă, parte de intervenția șefului diplomației americane, SUA fiind tot mai influentă asupra deciziilor UE.
Fluxul de știri
0