Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Semnale pozitive pentru detensionarea relațiilor dintre Turcia și Grecia

© AFP 2023 / Dimtiris PapamitsosPremierul Greciei Kyriakos Mitsotakis și președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan
Premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis și președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2023
Premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis și președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Turciei și premierul Greciei au ajuns miercuri, în marja summitului de la Vilnius, la un acord politic menit să detensioneze situația dintre cele două state.
BUCUREȘTI, 13 iul -Sputnik. Premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis și președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan au ajuns miercuri, în cadrul întâlnirii la un acord politic care, speră semnatarii, va duce la o perioadă prelungită de calm în relațiile greco-turce și la stabilirea unui canal de comunicare la cel mai înalt nivel.
Acordul pe trei direcții stipulează comunicarea directă între cei doi miniștri de externe și supravegherea chestiunilor care țin de competența lor, promovarea măsurilor militare de consolidare a încrederii (CBM) și continuarea agendei pozitive, prin anunțarea reuniunii Consiliului Superior de Cooperare al celor două țări la Salonic în toamnă.
Întâlnirea dintre cei doi lideri și delegațiile lor fusese programată să nu dureze mai mult de o jumătate de oră, dar a sfârșit prin a dura o oră și cinci minute. Mitsotakis a remarcat faptul că se realizează un „nou început prudent cu Turcia” și a subliniat cele trei axe ale acordului lor.
„Dialogul politic sub îndrumarea miniștrilor de externe. Principala noastră diferență este cea a zonelor maritime. Al doilea canal este reprezentat de măsurile de consolidare a încrederii, care pot da roade. Al treilea canal este așa-numita agendă pozitivă… care se referă la chestiuni economice. Acestea pot fi construite la Salonic înainte de sfârșitul anului. Consiliul European prezintă două căi pentru Turcia. Intenția noastră este să ne îndreptăm pe calea europeană”, a declarat el.
În plus, el a spus că nu se îndoiește de intențiile lui Erdogan, menționând că este vorba de o schimbare a președintelui Turciei. „Eu văd paharul pe jumătate plin și nu pe jumătate gol. Nu uităm ce s-a întâmplat în ultimii patru ani. Dar putem trăi în pace, chiar dacă nu putem rezolva problema zonelor maritime. Prin intermediul rutei CBM, care a fost informală în ultimele luni, putem dezamorsa posibilele surse de tensiune viitoare”, a declarat el.
După întâlnire, au fost emise două declarații identice de către biroul premierului Greciei și președinția Turciei.
Fluxul de știri
0