România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România cheltuiește tot mai mult pe înarmare

© Photo : Ministerul Apărării NaționaleMinistrul român al Apărării, Angel Tîlvăr
Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
De sărbătoarea sfântului Ilie Tesviteanul, (20 iulie, stil nou), România serbează Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, prilej pentru ministrul MApN, Angel Tilvăr, să vorbească despre transformarea armatei române în singura prioritate reală a statului
BUCUREȘTI, 20 iul -Sputnik. Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat joi, cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, că experienţa Ucrainei arată că apărarea începe de acasă, de aceea "Armata României desfăşoară cel mai ambiţios program de modernizare din istoria sa”.
Investiţiile pornite în baza unui nivel predictibil de finanţare, stabilit la 2% din PIB, începând cu anul 2017, încep să producă efecte vizibile. Din acest an, acest nivel a crescut la 2,5% din PIB, ceea ce permite accelerarea unor programe esenţiale pentru ridicarea capacităţii de acţiune a Armatei României", a transmis ministrul.
Astfel, după operaţionalizarea primei escadrile de F-16, în acest au fost făcuţi paşi decisivi pentru asigurarea următoarelor două escadrile.
Cele 32 de aeronave F-16, achiziţionate de la Guvernul Norvegiei vor începe să sosească spre sfârşitul acestui an şi în anii următori, a dat asigurări ministrul. Avioanele vor fi livrate în stare operaţională şi vor fi modernizate în ţară, împreună cu aeronavele primei escadrile, la cea mai actuală versiune. Resursa disponibilă a aeronavelor preluate de la Forţele Aeriene Norvegiene asigură operarea pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, de tip F-35, afirmă Angel Tîlvăr.
Avioanele de vânătoare  McDonnell Douglas F/A-18 Hornet  - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2022
Internațional
Francezii mai trimit și niște avioane de război în România
Tot în 2023, aminteşte ministrul Apărării, a fost finalizată prima etapă a dotării Forţelor Aeriene Române cu sisteme de rachete sol-aer Patriot. Cele patru sisteme care au intrat deja în dotarea Regimentului 74 Patriot aduc României un plus important de securitate a spaţiului aerian în această regiune atât de încercată din punct de vedere al securităţii.
În domeniul radiolocaţiei, Forţele Aeriene Române au încheiat o primă etapă de dotare cu radare digitale de înaltă performanţă, asigurând cu promptitudine şi acurateţe date şi informaţii în sistemul naţional de supraveghere a spaţiului aerian, precum şi în sistemul integrat al NATO.
De asemenea, dislocarea în România a aeronavelor italiene Eurofighter, a celor spaniole F-18, care şi-au încheiat recent misiunile de Vigilenţă Aeriană Întărită (Enhanced Vigilance Activity) sub comandă NATO, desfăşurarea sistemului francez de apărare aeriană Mamba, a radarului forţelor spaniole, precum şi prezenţa detaşamentului Forţelor Aeriene Române în Lituania sunt exemple cât se poate de concrete că solidaritatea şi ajutorul reciproc nu sunt concepte goale în NATO, ci reprezintă însăşi crezul Alianţei Nord-Atlantice: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi!", a completat ministrul.
Fluxul de știri
0