România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Culisele unui dejun politic

© Photo : Twitter / Orbán ViktorPremierul României, Marcel Ciolacu și omologul său ungar, Viktor Orban
Premierul României, Marcel Ciolacu și omologul său ungar, Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Întâlnirea dintre premierii României și Ungariei, Marcel Ciolacu și Viktor Orban, rămâne învăluită într-un mister. E vorba de o întâlnire cu mize regionale? Sau un simplu joc de imagine?
BUCUREȘTI, 20 iul - SPUTNIK. Premierul român l-a invitat miercuri pe omologul său maghiar la un dejun privat și că a fost nevoie de doar trei zile pentru a organiza întâlnirea. Ultima dată când premierii român și maghiar s-au întâlnit a fost în 2010, când Emil Boc a avut discuții cu Viktor Orbán.
La dejunul organizat pentru cei doi prim-miniștri au participat Hunor Kelemen, președintele UDMR, și Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
Sursele din presă vorbesc despre un proiect comun de infrastructură: un tren de mare viteză care să facă legătura între București și Budapesta. De asemenea, România a obținut promisiunea susținerii Ungariei pentru aderarea la Schengen. Ungaria va obține în a doua jumătate a anului 2024, președinția rotativă a Uniunii Europene.
Marcel Ciolacu, premierul României - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2023
Internațional
Marcel Ciolacu, la un prânz privat cu Viktor Orban
Însă ambele ”scăpări” către presă par simplu praf în ochi. Nici Ungaria nu are capacitatea de a decide aderarea României la zona Schengen, nici România nu are resursele și energia pentru a își moderniza la standarde de ”tren de mare viteză” infrastructura feroviară.
Cel mai probabil, dejunul a fost unul politic. Conform jurnalistului Ion Cristoiu, cei doi premieri au făcut un joc de imagine. Ciolacu a lăsat impresia premierului care nu mai acceptă ca Transilvania să fie ”sat fără câini” pentru oficialii maghiari, obligându-i pe aceștia să își aducă omagiile autorităților de la București.
Viktor Orban, pe de altă parte, mai spune Cristoiu, a dorit să se prezinte pe sine ca fiind liderul care negociază regional și ”sparge” tăcerea, obedientă față de Bruxelles, a Bucureștiului.
Fluxul de știri
0