Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Companiile ruseşti şi-au sporit semnificativ prezența în comerţul internațional

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaAfaceri
Afaceri - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2023
Abonare
Numărul exportatorilor din Rusia care nu sunt din domeniul energiei a crescut cu 57% în șase ani, arată statisticile.
CHIȘINĂU, 18 iul – Sputnik, Doina Crainic. Numărul companiilor rusești implicate în comerțul internațional a crescut cu peste 50% în mai puțin de un deceniu datorită extinderii afacerilor care nu au legătură cu exporturile de energie, a anunțat luni directorul general al Centrului rus de Export, Veronika Nikişina, potrivit RT.
Numărul exportatorilor a crescut de la 45.500 în 2016 la 71.500 anul trecut, a declarat oficialul la o masă rotundă la Duma de Stat dedicată întreprinderilor mici și mijlocii rusești (IMM).
„Ca urmare a sprijinului acordat de către stat în cazul exporturilor nonenergetice, numărul companiilor ruseşti implicate în comerțul mondial a crescut cu 57% pe parcursul a șase ani, ceea ce a constituit o contribuție semnificativă la activitatea de investiții a Rusiei și la economia [rusească]”, a remarcat Nikişina.
Ea a adăugat că exporturile contribuie la creșterea profiturilor și permit IMM-urilor rusești să se extindă rapid, ajungând la consumatorii internaționali.
Anterior, Herman Gref, șeful Sber, cel mai mare creditor de stat din Rusia, a deplâns proporția mică de IMM-uri din economie, care reprezintă doar o cincime din PIB-ul țării.
El a citat exemplul Chinei, unde IMM-urile reprezintă între 60% și 70% din economie, adăugând că în SUA și Finlanda întreprinderile mici reprezintă aproximativ 60% din PIB, în timp ce cifra este de peste 70% în Italia.
În 2021, contribuția IMM-urilor la PIB-ul Rusiei a fost de 20,3%, potrivit Agenției Naționale de Statistică Rosstat. Se preconizează că această cifră va crește la 32,5% până în 2024 în cadrul unei serii de programe naționale concepute pentru a sprijini IMM-urile.
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2023
Internațional
Liderul rus şi cel brazilian s-ar putea întâlni la summit-ul BRICS din august
Fluxul de știri
0