Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova se desfășoară campania „Iulie fără Plastic”

© Sputnik / Caraus MihaiGunoi, plastic
Gunoi, plastic - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2023
Abonare
Ministerul Mediului s-a alăturat campaniei „Iulie fără plastic”, subliniind că „prea mult timp s-a ignorat această problemă globală la agravarea căreia contribuim cu toți”.
CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. Campania „Iulie fără plastic”, potrivit Ministerului Mediului, este un prilej de a semnala o problemă, care devine tot mai gravă în întreaga lume: poluarea cu plastic.
Potrivit ministerului de resort, există studii care arată că 90% din plasticul produs la nivel global nu a fost niciodată reciclat. Tocmai din acest motiv poluarea cu plastic reprezintă o problemă deosebit de gravă pentru mediu.
Instituția mai subliniază că la moment, în Republica Moldova încă mai există localități rurale unde lipsește sistemul de colectare a deșeurilor de la gospodăriile casnice, ceea ce reprezintă una dintre cauzele de apariție și extindere a gunoiștilor neautorizate. Ponderea plasticului, din cantitatea totală de deșeuri municipale depozitate la gunoiști, este în continuă creștere. Mai mult, arderea plasticului în spații deschise, cum mai practică unii cetățeni, inclusiv utilizarea acestuia în perioada rece a anului în calitate de carburant, este periculoasă atât pentru sănătatea omului, cât și pentru mediu.
Chiar și în localitățile unde există sisteme municipale de colectare a deșeurilor, mai e loc pentru dezvoltarea colectării selective de la sursă, în special a ambalajelor de plastic. O preocupare de bază este problema ambalajelor de unică folosință.
Ministerul Mediului s-a alăturat campaniei „Iulie fără plastic”, subliniind că „prea mult timp s-a ignorat această problemă globală la agravarea căreia contribuim cu toți”.
„Vă îndemnăm să adoptăm un comportament prietenos mediului, prin care să reducem cantitățile de plastic și să salvăm natura”, este apelul Ministerului Mediului.
Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2023
Internațional
Ursula von der Leyen, probleme din cauza vaccinurilor
Fluxul de știri
0