Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Suedia provoacă din nou Turcia

© AFP 2024 / JONATHAN NACKSTRANDSuedia, drapel, Palatul Regal
Suedia, drapel, Palatul Regal - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2023
Abonare
Curtea Supremă a Suediei a blocat joi două cereri de extrădare formulate de Turcia şi pe care Ankara le-a legat de sprijinul său pentru aderarea Suediei la NATO
​​ BUCUREȘTI, 14 iul - Sputnik. Decizia înalte curţi din Suedia intervine la numai trei zile după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a anunţat acordul pentru ca parlamentul ţării sale să ratifice aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.
Turcia solicită extrădarea celor două persoane pentru „participarea la o organizaţie teroristă”, pe motiv că acestea ar face parte din mişcarea de opoziţie gulenistă, pe care Ankara o consideră responsabilă de tentativa de lovitură de stat din 2016.
În cererea sa, Ankara subliniază că cele două persoane, care au statut de refugiat în Suedia, au instalat o aplicaţie utilizată de membrii mişcării, numită după predicatorul Fethullah Gülen, principalul inamic al lui Erdogan.
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2023
Internațional
Manifestații anti-NATO în Suedia
Conform deciziei Curţii supreme suedeze, această descărcare nu poate fi considerată în sine o participare la o organizaţie, care să fie condamnabilă în temeiul legislaţiei antiteroriste suedeze.
Cele două persoane „riscă să fie persecutate” dacă vor fi extrădare, mai apreciază curtea.
Decizia finală privind extrădarea revine guvernului suedez, dar acesta este obligat să respecte deciziile Curţii Supreme, chiar dacă nu este de acord cu acestea.
Această hotărâre este de natură să provoace iritarea Ankarei, după numeroasele tensiuni legate de procesul de aderare a Suediei la NATO.
Fluxul de știri
0