Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Europa, condusă de americani?

© PixabayUS-EU relations
US-EU relations - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Numirea unei americance, care a activat în trecut în administraţia lui Barack Obama, într-un post cheie al Comisiei Europene legat de reglementarea activităţii giganţilor americani ai tehnologiei provoacă reacţii aprinse în Franţa
BUCUREŞTI, 14 iul - Sputnik. Executivul european a anunţat marţi că Fiona Scott Morton, profesoară de economie la universitatea din Yale, a fost aleasă noua economistă şefă a Direcţiei generale de concurenţă. Acest serviciu are drept sarcină să vegheze la buna funcţionare a concurenţei în UE şi să ancheteze în special asupra abuzurilor giganţilor din domeniul digital care au dus la amenzi record în ultimii ani.
Informaţia a provocat indignarea clasei politice franceze, pe întreg eşichierul politic.
Aleşii francezi au criticat fostele funcţii exercitate de Fiona Scott Morton, precum cea de responsabilă pentru analiză economică a diviziei antitrust a Ministerului american al Justiţiei, între mai 2011 şi decembrie 2012, sau de consultantă pentru marile grupuri tehnologice precum Apple sau Microsoft.
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2023
Internațional
Ameninţare din partea Comisiei Europene
Numirea intervine într-un moment în care UE trebuie să aplice noi legislaţii ambiţioase pentru a reglementa acest sector şi alimentează criticile împotriva preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, considerată foarte atlantistă.
„Să recrutezi o lobbyistă americană a GAFAM (acronim care desemnează primele cinci companii americane din domeniul tehnologiei – Google, Apple, Facebook, Amazon şi Microsoft) într-un moment în care Europa se decide să le limiteze puterile, este o ironie. Această numire este în cel mai bun caz stângace, în cel mai grav periculoasă. În orice caz, Comisia trebuie să renunţe la ea”, a declarat pentru AFP eurodeputatul Geoffroy Didier (Les Républicains).
„La Bruxelles, atunci când un lobbyist iese pe uşă, el revine pe fereastră”, a mai spus el.
Deputatul pentru Paris din formaţiunea preşedintelui Emmanuel Macron Benjamin Haddad a criticat „o decizie inexplicabilă”. „Niciun cetăţean european nu avea competenţele necesare?”, s-a întrebat el pe Twitter.
„Naufragiu al pretinsei ‘suveranităţi europene’ şi anexarea continentului nostru de către nord-americani. Este frumoasă Europa lor!”, a afirmat Jean-Luc Mélenchon (stânga radicală).
Liderul formaţiunii Franţa nesupusă (France insoumise) a criticat-o pe Ursula von der Leyen, căreia i-a reproşat că a numit o americancă într-un „post cheie al politicii industriale europene”.
„UE nu se mai ascunde că este o colonie a Washingtonului”, a declarat Florian Philippot, preşedinte al formaţiunii Patriotes.
„Am muncit susţinut pentru a reglementa GAFAM, dar nu pentru a încredinţa aplicarea acestor reguli unui lobbyist de-al lor. În niciun caz”, a afirmat eurodeputatul de centru-stânga Raphael Glucksmann.
Ecologistul Claude Gruffat a estimat la rândul său că această numire este echivalentă cu a aduce „un lup la stână”.
Fluxul de știri
0