Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

​​Bulgarii preferă Europa fără euro

© AP Photo / Valentina PetrovaПротесты в Болгарии
Протесты в Болгарии - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2023
Abonare
În chestiunea euro, doar 40% dintre bulgari au încredere în moneda unică, în timp ce nivelul mediu în UE este de 71%, arată ultimul Eurobarometru
BUCUREȘTI, 13 iul - Sputnik. Ultimul sondaj Eurobarometru publicat de Comisia Europeană a fost realizat în perioada 31 mai - 18 iunie și la el au participat 1.028 de bulgari și 26.425 de cetățeni europeni. La un indicator important - încrederea în UE - rezultatele sunt aproape la egalitate: 48% în Bulgaria și 47% media în UE. Dar se observă o mare discrepanță în ceea ce privește încrederea în propriile autorități. În timp ce doar 13% dintre bulgari au încredere în parlamentul lor și doar 14% au încredere în guvernul lor, media UE este de 33% și, respectiv, 32%.
Atât în ​​Bulgaria, cât și în UE, principala preocupare în acest moment este inflația, dar în Bulgaria indicatorii sunt mult mai mari: 60% față de 45% în UE. Legat de evaluarea situației economice generale se observă o diferență similară: 31% la 18%. Există o mare discrepanță în ceea ce privește îngrijorarea față de schimbările climatice: doar 4% dintre bulgari sunt îngrijorați, în timp ce în UE nivelul mediu este de 16%.
Sentimentele naționaliste față de euro se intensifică, ceea ce este un semn că mesajele partidului „Renașterea” pentru un referendum împotriva introducerii monedei unice europene nu a rămas fără un răspuns în societate.
Nikolai Denkov - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2023
Internațional
Bulgaria ia modelul regimului de la Chișinău
Fluxul de știri
0