România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România „înghite” cerealele ucrainene

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaRecoltarea cerealelor în regiunea Novosibirsk, Federația Rusă
Recoltarea cerealelor în regiunea Novosibirsk, Federația Rusă - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deși sunt interzise, importurile de grâu din Ucraina continuă să domine piața din România, care este principalul partener pe piața cerealelor al regimului de la Kiev.
BUCUREȘTI, 12 iul -Sputnik. România rămâne una dintre cele mai importante destinații pentru grâul ucrainean deși, Comisia Europeană a decis interdicția importurilor a patru produse agroalimentare, printre care și grâul.
Din 1 iulie, țara noastră a importat 41.270 de tone de grâu, în timp ce importurile de orz au ajuns la 21.777 tone, adică 87% din exportul Ucrainei.
Pentru că mărfurile ce fac obiectul unor contracte semnate înainte de 2 mai pot fi executate, din cele 177.000 de tone de grâu expediate în prima săptămână a lui iunie de Ucraina, 50.423 tone au fost declarate exporturi către Turcia, 41.270 tone către România și 37.129 tone către Spania.
Însă se pare că ajung grâne ucrainene în România și prin Republica Moldova, iar de acolo, aceasta pleacă către Portul Constanța ca marfă proveniență moldovenească. Cantitatea totală de grâu exportată de Ucraina în perioada menționată este de peste trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Сахар, архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2023
România
Liber la zahărul ucrainean pe piața românească
Potrivit sursei citate, România este principala destinație pentru orzul din Uraina. Cea mai mare parte a volumului exportat, adică 21.777 de tone reprezentând 87% din totalul de 46.000 de tone a ajuns în țara noastră. În Spania au ajuns 9.003 tone și în Israel alte 8.834 tone.
Datele au fost furnizate de autoritățile vamale ucrainene și arată mărfurile care au fost declarate pentru export, dar cifrele nu corespund întotdeauna volumelor care au părăsit fizic țara în perioada respectivă.
Fluxul de știri
0