Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Pericol pentru agricultura românească

© Photo : Twitter / Louise GuillotOrganizații de fermieri și activiști ecologiști au protestat în fața Parlamentului European pe 11 iulie 2023
Organizații de fermieri și activiști ecologiști au protestat în fața Parlamentului European  pe 11 iulie 2023 - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2023
Organizații de fermieri și activiști ecologiști au protestat în fața Parlamentului European pe 11 iulie 2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Două grupuri distincte de manifestanţi au protestat marţi dimineaţa în faţa Parlamentului European de la Strasbourg împotriva, respectiv în favoarea unei legi privind „refacerea naturii” ce va fi supusă la vot miercuri
BUCUREȘTI, 12 iul - Sputnik. Între manifestanţii în favoarea proiectului s-a numărat şi cunoscuta militantă suedeză pentru mediu Greta Thunberg, căreia europarlamentarul român Nicu Ştefănuţă (grupul Verzilor/ALDE) i-a luat un scurt interviu.
Asociaţia COPA (Committee of professional agriculture organisations) a reunit la Strasbourg cel puţin 200 de agricultori care se opun legii privind refacerea naturii, care, în opinia lor, ar duce la pierderea de terenuri agricole. Câteva zeci de tractoare au fost staţionate de asemenea în faţa sediului PE.
„Da, refacerii naturii, nu legii privind refacerea naturii”, au scandat agricultorii, în frunte cu Christiane Lambert, fostă şefă a sindicatului agricol majoritar francez FNSEA.
Aceştia denunţă faptul că noile măsuri ar duce la pierderea a „10% din suprafaţa agricolă utilă”, în condiţiile în care există „deja suprafeţe care au fost redate naturii” şi agricultorii înregistrează „numeroase pierderi” cu noua Politică agricolă comună (PAC), a explicat Florian Lossel, fermier în apropiere de Strasbourg.
La rândul ei, eurodeputata LR (Republicanii) Anne Sander (PPE) a apreciat că „Comisia nu ţine cont nici de securitatea alimentară şi nici de securitatea energetică, deşi sunt esenţiale”.
Recoltarea cerealelor în regiunea Novosibirsk, Federația Rusă - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2023
România
România „înghite” cerealele ucrainene
Textul controversat propus de Comisia Europeană la jumătatea anului trecut urmăreşte oprirea declinului biodiversităţii şi întărirea luptei împotriva schimbărilor climatice, impunând refacerea ecosistemelor. Dacă proiectul va fi aprobat de eurodeputaţi, toate statele membre vor fi obligate să adopte măsuri de refacere a naturii pentru minim 30% din habitatele degradate până în 2030, apoi pentru 60% până în 2040.
În ce o priveşte, Greta Thunberg a făcut apel către europarlamentarii români, într-un interviu acordat eurodeputatului Nicu Ştefănuţă, să voteze miercuri în favoarea legii.
Întrebată ce mesaj le poate transmite, din experienţa sa, tinerilor din estul Europei şi din România pentru a se implica mai mult în favoarea naturii, tânăra activistă de mediu suedeză a răspuns că modul cel mai bun de a se implica este „să creeze o comunitate şi să-şi canalizeze timpul şi energia acolo, să-şi amintească mereu pentru ceea ce luptă – o comunitate cât se poate de orizontală, non-ierarhică”.
„Fac din nou un apel către europarlamentarii români să voteze în favoarea Legii Uniunii Europene privind restaurarea naturii. Dacă votaţi împotrivă, sunt curios cum veţi avea curajul să le spuneţi românilor că vă pasă de pădurile din ţara noastră şi de aerul pe care îl respiră copiii noştri”, a spus eurodeputatul român.
Fluxul de știri
0