Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

FMI scade prognozele de creștere economică globală

© AFP 2024 / Mandel NganLe Fonds monétaire international (FMI)
Le Fonds monétaire international (FMI)  - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2023
Abonare
FMI are un optimism foarte moderat cu privire la viitorul economiei mondiale în următorul cincinal, ceea ce poate provoca crize economice locale și obligă guvernele la acțiuni și intervenții atente.
BUCUREȘTI, 12 iul -Sputnik. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat marţi că FMI se aşteaptă la o creştere anuală a economiei mondiale de aproximativ 3% în următorii cinci ani, mult sub mediile istorice de aproximativ 3,8%, ceea ce ar putea pune presiune asupra fluxurilor de capital.
Guvernele, în special în ţările emergente, vor trebui să înăsprească politica fiscală pentru a ţine sub control nivelul datoriei şi pentru a ajuta inflaţia. Ele se vor confrunta de asemenea cu o înăsprire suplimentară a condiţiilor financiare, deoarece inflaţia persistă, şi „ar putea exista un impact asupra fluxurilor de capital”, a afirmat şeful FMI.
În raportul „World Economic Outlook”, publicat în aprilie de FMI, instituţia financiară internaţională indica faptul că semnalele preliminare de la începutul lui 2023, conform cărora economia mondială va reuşi o aterizare lină prin încetinirea inflaţiei şi menţinerea ritmului de creştere, au dispărut în contextul inflaţiei care a rămas la un nivel ridicat, iar recent au avut loc turbulenţe în sectorul financiar.
În aceste condiţii, FMI şi-a revizuit uşor estimările referitoare la evoluţia economiei mondiale în acest an. Scenariul de bază al FMI este că, după o creştere de 3,4% în 2022, avansul economiei mondiale va încetini la 2,8% în 2023, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât prognoza în ianuarie, urmând a creşte la 3% în 2024.
Un angajat al unei bănci chinezești numără bancnote de 100 de yuani și bancnote în dolari americani - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2023
Internațional
Lovitură pentru dolar: Argentina și-a plătit datoriile către FMI în yuanul chinezesc
Fluxul de știri
0