Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vucic: sârbii din Kosovo se confruntă cu cea mai mare persecuție din ultimii 15 ani

© Sputnik / StringerAleksandar Vucic
Aleksandar Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2023
Aleksandar Vucic
Abonare
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat miercuri că persecuţia actuală a sârbilor din Kosovo şi Metohija este cea mai mare din ultimii 15 ani.
BUCUREŞTI, 6 iul – Sputnik. La începutul zilei, Vucic s-a întâlnit la Belgrad cu reprezentantul special al UE pentru dialogul între Belgrad şi Pristina, Miroslav Lajcak, care a cerut recent Pristinei să detensioneze și să continue dialogul cu Serbia.
„Am vorbit cu Lajcak despre situația din Kosovo și Metohija, despre modalitățile de reducere a tensiunilor pe teren și aplicarea acordurilor încheiate până acum. Din nou, am subliniat că poporul sârb din Kosovo este supus celor mai grave abuzuri și celei mai mari persecuții din ultimii 15 ani și am repetat revendicările mele pentru drepturile și securitatea lor”, a scris Vucic pe rețelele de socializare, făcând un apel către comunitatea internațională să se implice mai mult în rezolvarea acestor probleme, potrivit Sputnik Internaţional.
Sârbii locali protestează de peste o lună în nordul Kosovo și în Metohija, cerând ca Pristina să îşi retragă forțele speciale ale poliției albaneze din Kosovo din patru municipalități din nord populate de sârbi, să-i elibereze pe aproximativ 10 dintre compatrioții lor reținuți de la sfârșitul lunii mai și să-i retragă pe primarii etnici albanezi din posturile lor.
Serbia nu a recunoscut independența autoproclamatei republici Kosovo, fosta sa provincie, pe care continuă să o considere regiunea sa Kosovo și Metohija. O mare comunitate etnică sârbă locuiește în nordul Kosovo, suportând adesea povara tensiunilor diplomatice dintre Belgrad și Pristina și protestând împotriva politicilor kosovare discriminatorii.
Fluxul de știri
0