Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Se grăbesc procedurile pentru un nou director la SRI?

© Photo : CotidianulSRI
SRI - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2023
Abonare
Inpolitics anunță că, la cum se prezintă situația în acest moment, Klaus Iohannis ar urma să desemneze un succesor al lui Eduard Hellvig la conducerea SRI în cursul săptămînii viitoare
BUCUREŞTI, 6 iul - Sputnik. Inpolitics crede că săptămâna viitoare SRI va avea un nou șef. . Deducția logică vine din solicitarea președintelui către Parlament să declare luni vacantarea postului, solicitare acceptată prompt de legislativ.
Conform normelor în vigoare, explică portalul, după demisia directorului SRI, președintele solicită Parlamentului vacantarea funcției. Birourile permanente analizează solicitarea și o programează pe ordinea de zi a unei ședințe comune a parlamentului, care adoptă o Hotărîre de vacantare, publicată ulterior în Monitorul Oficial. Nu se prevăd, însă, termene pentru respectiva vacantare, deci nu e nicio grabă.
Conform legii SRI, după demisia directorului conducerea e asigurată pe termen nelimitat de prim-adjunctul acestuia, mai arată Inpolitics. În 26 septembrie 2016, spre exemplu, a demisionat directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, iar Klaus Iohannis a transmis parlamentului cererea de vacantare în aceeași zi. Cererea a fost analizată de Birourile permanente ale parlamentului abia la finele lunii februarie 2017, iar plenul a votat Hotărîrea abia pe 22 martie, în Monitorul Oficial fiind publicată pe 27 martie.
SRI, Eduard Hellving - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2023
România
Directorul SRI, Eduard Hellvig, demisionează. Va urma o candidatură politică?
Vacantarea a parcurs, deci, două sesiuni parlamentare și o vacanță și graba ar fi ultimul cuvînt care ar putea fi invocat în legătură cu acel proces, explică Inpolitics.
Faptul că acum, abia intrat în vacanță, Parlamentul e chemat în sesiune extraordinară luni pentru ședință comună, denotă că președintele se grăbește cu numirea unui nou director, foarte posibil cu legătură directă cu summitul NATO de la Vilnius, tot săptămâna viitoare, unde Iohannis nu ar vrea să se prezinte descoperit cu șefia celui mai mare serviciu secret, se arată în analiza citată.
Fluxul de știri
0