Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Iranul cere ca dolarul american să fie înlăturat

© Fotolia / IrochkaAccording to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months.
According to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months. - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2023
Abonare
Președintele iranian Ebrahim Raisi a recomandat abandonarea dolarului american în comerțul global pentru a reduce dependența de sistemul financiar occidental.
BUCUREŞTI, 6 iul – Sputnik. Luând cuvântul marţi în cadrul unui summit virtual al Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), prin transmisie video, liderul iranian a recomandat membrilor organizaţiei să pună capăt lungii dominanții a dolarului.
„Hegemonia lumii occidentale a contribuit la hegemonia dolarului. Este necesar să eliminăm acest instrument de hegemonie în practica globală și să utilizăm monede naționale în tranzacţiile între țări pentru a crea o nouă ordine mondială”, a spus Raisi, citat de RT.
El a adăugat că Teheranul vrea să extindă cooperarea cu Rusia în construirea de noi rute de transport în Republica Islamică.
În mai, președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian au semnat un acord pentru construcția unei căi ferate între orașele iraniene Rasht și Astara.
Calea ferată care leagă cele două orașe face parte din Coridorul Internațional de Transport Nord-Sud (INSTC), un sistem de tranzit pe mai multe căi, de 7.200 km, care conectează rute navale, feroviare și rutiere pentru transportul de mărfuri între India, Iran, Azerbaidjan, Rusia, Asia Centrală și Europa.
Totodată, președintele iranian a subliniat că apartenența la SCO va contribui la creșterea dezvoltării economice a ţării sale.
The Iranian flag flies in front of a UN building where closed-door nuclear talks take place at the International Center in Vienna, Austria, Friday, July 4, 2014. - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2023
Internațional
Blocul economic și de securitate eurasiatic se extinde
Iranul a devenit membru complet al SCO în timpul actualului summit al organizației, care a fost prezidat de premierul indian Narendra Modi.
Organizația a fost fondată în 2001, ca un bloc economic și de securitate, de către președinții Rusiei, Chinei, Republicii Kârgâze, Kazahstan, Tadjikistan și Uzbekistan. India și Pakistanul au devenit membri permanenți în 2017.
Iranul iese treptat din izolarea diplomatică și îşi consolidează legăturile cu aliații săi principali. În ultimul an, Moscova și Teheranul şi-au consolidat în mod semnificativ cooperarea economică în contextul sancțiunilor economice occidentale. Cifra de afaceri comercială bilaterală aproape s-a triplat, de la 1,6 miliarde de dolari în 2019, ajungând la 4,6 miliarde de dolari în 2022, potrivit datelor oficiale.
Fluxul de știri
0