Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Blocul economic și de securitate eurasiatic se extinde

© AP Photo / Ronald ZakThe Iranian flag flies in front of a UN building where closed-door nuclear talks take place at the International Center in Vienna, Austria, Friday, July 4, 2014.
The Iranian flag flies in front of a UN building where closed-door nuclear talks take place at the International Center in Vienna, Austria, Friday, July 4, 2014. - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2023
Abonare
Iranul a devenit al 9-lea membru cu drepturi depline al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), actualizându-și statutul anterior de observator al blocului eurasiatic de securitate și dezvoltare economică.
BUCUREŞTI, 5 iul – Sputnik.Aderarea a avut loc marți, în cadrul unei întâlniri virtuale a liderilor OCS, organizată de India, care deține președinția rotativă, potrivit RT.
Iranul participă la summituri din 2005 și a solicitat în 2021 aderarea cu drepturi depline. În noiembrie anul trecut, parlamentul de la Teheran a ratificat un proiect de lege privind aderarea la alianță.
„Autoritatea și influența comunității noastre continuă să devină mai puternice. Interesul altor ţări și structuri internaționale față de activitatea acesteia este în creștere. Ei au încredere în noi și vor prietenia și cooperarea noastră”, a remarcat președintele rus Vladimir Putin în cadrul sesiunii.
Putin a salutat progresul rapid al Iranului către aderarea deplină la OCS. Scopul forumului este acum de a-i „ajuta pe colegii noștri să se integreze în munca în mai multe direcţii” efectuată de aceasta, a adăugat liderul rus.
SCO, formată în anii 1990 sub numele de Shanghai Five, a cuprins inițial China, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan. Uzbekistan s-a alăturat în 2001, ceea ce a dus la schimbarea numelui, iar cea mai recentă extindere din 2017 a constat în alăturarea Indiei și Pakistanului.
Президент РФ В. Путин принял участие в заседании Совета глав государств – членов ШОС - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2023
Rusia
Putin: Împotriva Rusiei se poartă un război hibrid
De asemenea, se aşteaptă ca Belarusul să semneze un memorandum de aderare, un pas necesar ca o țară observatoare să devină membră a OCS. Minskul a solicitat procedura anul trecut, în timpul unui summit în Uzbekistan.
În afară de Belarus, Afganistanul și Mongolia au în prezent statut de observator, în timp ce peste 12 state sunt considerate de OCS ca parteneri de dialog.
Fluxul de știri
0