Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Dominația artileriei rusești este întărită de obuzierele Msta-S

© Sputnik / Aleksander Wilf / Accesați arhiva multimediaTunul autopropulsat modernizat rusesc Msta-S
Tunul autopropulsat modernizat rusesc Msta-S - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2023
Tunul autopropulsat modernizat rusesc Msta-S
Abonare
Tunul autopropulsat modernizat rusesc Msta-S este un exemplu demn de putere, fiabilitate și precizie, notează observatorul militar Sputnik Alexandr Hrolenko.
Cel mai eficient tip de arme în cursul operațiunii militare speciale rusești rămâne artileria, care asigură până la 80% din daunele provocate tehnicii militare și forței umane ale Armatei Ucrainei.
Pe 29 iunie, Rosteh a livrat Ministerului Apărării al Federației Ruse primul lot de obuziere noi de 152 mm 2S19M1 Msta-S, ca parte a comenzii de stat în domeniul industriei apărării pentru 2023.
Obuzierul modernizat este echipat cu un sistem automat de ghidare și control al focului, are o rată mare de tragere - 8 împușcături pe minut (obuzierul modificat 2S19M2 execută până la 10 focuri pe minut) și este capabil să lovească ținte la o distanță de până la 40 km non-stop, în orice condiții meteorologice cu diferite tipuri de proiectile.
Dacă este necesar, poate ghida tirul de la distanță - de la postul de comandă al bateriei. Dirijarea focului se realizează în conexiune cu echipajele dronelor Orlan-10.
Drapelul național al Cubei - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2023
Editoriale
Baza aviației strategice a Forțelor Aerospațiale Ruse din Cuba: a fi sau a nu fi
Construcția obuzierului Msta-S realizează funcția de tir de foc, ceea ce înseamnă distrugerea simultană a unei ținte de mai multe proiectile trase dintr-un tun autopropulsat pe diferite traiectorii. Tragerea este automatizată. Gata de tragere - 90 de secunde din momentul în care ajunge la linia de tragere și este nevoie de și mai puțin timp pentru a pleca (în altă poziție).
Nu mai puțin important este camuflajul. O componentă specială din material sintetic „Nakidka” (în română - prelată) maschează sub temperatura ambiantei înconjurătoare chiar și un obuzier încins după un tir intens.
Cele mai mari tunuri autopropulsate din forțele terestre rusești - "Msta-S" - sunt concepute pentru a distruge bateriile de artilerie, tancurile, transportoarele blindate de personal, structurile defensive, posturile de comandă, centrele de comunicații, forța umană, instalațiile din spatele frontului inamic.
Sarcina de muniție include fragmentare puternic explozivă, cluster, obuze corectabile „Centimetru” și „Krasnopol”, precum și obuze nucleare (până la două kilotone) și care produc interferențe radio.
În turelă sunt 50 de cartușe, cu toate acestea, mecanismele de alimentare cu proiectile de la sol asigură tragerea la un ritm ridicat, fără consumul de muniție portabilă.
Corpul obuzierului Msta-S din plăci de oțel omogene de 15 mm protejează echipajul de gloanțe și fragmente care străpung armura și nu supraîncarcă prea mult trenul de rulare și motorul (greutatea vehiculului 42 de tone).
Șase roți de drum, role de susținere și amortizoare telescopice - amortizează eficient vibrațiile la tragere. „Inima” obuzierului autopropulsat este un motor diesel V-84A cu 12 cilindri în formă de V, cu o putere de 780 CP, care oferă manevrabilitate și viteză ridicate - până la 60 km/h, interval de croazieră fără realimentare - 600 km.
Dacă motorul principal se defectează, o turbină cu gaz de rezervă poate „salva” obuzierul autopropulsat, capabilă să-l tragă timp de până la opt ore.
Системы дистанционного минирования Земледелие - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2023
Editoriale
Câmpurile minate: cum funcționează Zmei Gorînici și Zemledelie
Obuzierul autopropulsat este capabile să depășească barierele de apă până la 5 m adâncime și până la 1 km lățime. Obuzierul Msta-S este considerat unul dintre cele mai bune din lume și funcționează excelent în zona operațiunii militare speciale.

Particularitățile exploatării în luptă

Cel mai recent sistem de control al focului de tunuri autopropulsate „Msta-S” permite să se tragă primul foc imediat după ce sunt receptate coordonatele țintei.
Coordonatele sunt recepționate de sistemul digital al obuzierului din diferite surse (observatori, grupuri avansate de recunoaștere, drone, cartiere generale de diferite niveluri și altele). În format digital, comenzile sunt emise automat. După confirmarea de către comandantul echipajului, obuzierul ia în cătare în mod independent ținta și trage.
Procesele automate de încărcare, selectarea tipului de muniție și ejectarea cilindrelor proiectilelor folosite asigură o rată mare de tragere și reduc stresul fizic asupra echipajului.
Timpul este un parametru cheie al luptei moderne, cine lovește mai repede și mai precis este mai aproape de victorie. În teatrul ucrainean de operații militare, cei care fac asta sunt artileriștii ruși.
Potrivit cercetătorului de la Institutul Regal de Cercetare a Apărării (RUSI), dr. Jack Watling, de la începutul operațiunii militare speciale, artileria rusă și-a îmbunătățit de mai multe ori capacitățile de contrabaterie - prin „simplificarea procesului tehnologic” de primire (schimb) de informații.
Occidentul a recunoscut dominația cantitativă și calitativă evidentă a artileriei ruse în zona operațiunii militare speciale.
Agenția de știri France Presse a relatat că trupele ruse sunt capabile să efectueze focuri masive de artilerie - „stocurile de obuze ale Rusiei sunt aproape nelimitate”.
Capabilitățile artileriștilor Forțelor Armate ale Ucrainei, adică complexul militar-industrial al țărilor NATO, sunt mult mai modeste.
Numărul de piese de artilerie pe kilometru de linie front contează și el. Armata rusă, înainte de începerea operațiunii militare speciale, avea în serviciu, potrivit diverselor surse, de la 500 la 800 de obuziere Msta-S cu diverse modificări.
Clasamentul occidental al puterii militare a țărilor lumii Global Firepower „a numărat” în Rusia peste 4270 de unități de artilerie autopropulsată și peste 2520 de sistem de lansare multiplă de rachete.
Работа РСЗО на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2023
Editoriale
„Contraofensiva” Forțelor Armate ale Ucrainei a dezamăgit Occidentul
Permiteți-mi să vă reamintim că, pe lângă obuzierele Msta-S, Rusia are o mulțime de monturi de artilerie autopropulsate: Gvozdika de 122-mm, Akația și Ghiațint de 152-mm, Pion de 203-mm, precum și mortare „Vasiliok” (Floarea de colț) de 82 mm și „Tiulipan” (Laleaua) de 240 mm.
O analiză a războaielor locale moderne și a conflictelor armate arată că cel mai important „pe teren” este distrugerea cu foc a inamicului prin intermediul artileriei.
Raza de acțiune, precizia și puterea muniției de artilerie fac posibilă atingerea superiorității focului pe câmpul de luptă, distrugerea (suprimarea sau slăbirea) mijloacelor și trupei pe linia frontului, distrugerea infrastructurii din spatele apropiat, izolarea celui de-al doilea eșalon și rezervelor de trupe ale inamicului.
Artileria rămâne „Zeul Războiului”, iar superioritatea de foc multiplă a artileriei ruse în zona de operațiuni speciale înseamnă de fapt o condamnare la moarte a Forțelor Armate ale Ucrainei și trupelor proxy NATO.
Fluxul de știri
0