Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Câmpurile minate: cum funcționează Zmei Gorînici și Zemledelie

© Photo : Пресс-служба Минобороны РФ / Accesați arhiva multimediaСистемы дистанционного минирования "Земледелие"
Системы дистанционного минирования Земледелие - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Alături de rachetele rusești de înaltă precizie și dronele de atac, sistemul unic de deminare Zmei Gorînîci și sistemul de detonare la distanță a minelor Zemledelie demonstrează o eficiență ridicată la sol în zona operațiunii militare speciale.
Tehnica perfectă a trupelor de geniu permite organizarea flexibilă a apărării și trecerea rapidă la ofensivă.
Pe 27 iunie, unitățile din Districtul Militar Central al Rusiei au făcut rapid treceri în câmpurile minate ale Forțelor Armate ale Ucrainei și au distrus fortărețele inamice pe direcția Krasnolimansk. Lansatorul de rachete autopropulsat UR-77, supranumit „Zmei Gorânâci” de către soldați pentru efectele sale de lumină și sunet, a contribuit la dezvoltarea succesului pe câmpul de luptă a Forțelor Armate Federației Ruse fără pierderi de personal.
Instalațiile rusești UR-77 sunt utilizate în mod activ în zona operațiunii militare speciale și sunt considerate cele mai bune din lume. „Zmei Gorînîci” în trei minute, cu o salvă, creează un pasaj de 100 de metri lungime și 6-14 metri lățime în câmpul minat al inamicului.
Работа РСЗО на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2023
Editoriale
„Contraofensiva” Forțelor Armate ale Ucrainei a dezamăgit Occidentul
Pe de altă parte, în direcțiile Zaporojie și Donețkul de Sud, trupele ruse sunt ajutate să respingă atacurile Forțelor Armate ale Ucrainei de câmpurile minate puternice, actualizate de la distanță la o distanță de 5 până la 15 kilometri folosind cea mai recentă instalație de minare „Zemledelie”.
Imaginile lansate ieri cu ofensiva brigăzii 47 mecanizată a Forțelor Armate ale Ucrainei de elită (antrenată conform standardelor NATO) ne permit să ne convingem că asaltul s-a încheiat cu intrarea tehnicii militare pe un câmp minat. Când luptătorii ucraineni au părăsit mașinile aruncate în aer, mine antipersonal au explodat – au rămas multe picioare pe acest câmp. Și aici, cu siguranță, există o contribuție a sistemelor „Zemlidelie”.
Potrivit ediției americane The Drive, cele 109 vehicule de luptă de infanterie Bradley transferate Kievului, 24 din au fost distruse, avariate și abandonate de ucraineni în teatrul de operațiunilor militare în scurt timp. În realitate, situația pentru complexul militar-industrial american și pentru Pentagon este și mai dramatică. În cele trei săptămâni ale „contraofensivei”, Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut iremediabil 259 de tancuri, 780 de vehicule blindate (inclusiv echipament american), fără a mai număra 14.000 de soldați.
Barierele de mine rusești funcționează eficient și non-stop - numai în noaptea de 28 iunie trei tancuri și trei vehicule de luptă de infanterie au fost distruse pe direcția Zaporojie. Pentagonul nu a contat pe astfel de pierderi catastrofale ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe „câmpurile minate gigantice”. Permiteți-mi să vă reamintesc că de la începutul operațiunii militare speciale, inamicul a pierdut 10.395 de tancuri și alte vehicule blindate.

„Zmei Gorînici” de încredere

Puternicul „zmeu” UR-77 este un corp blindat instalat pe rama obuzierul autopropulsat 2S1 „Gvozdika”, cu două lansatoare plasate deasupra, în care este așezat în bucle un cordon gros cu explozivi. O muniție specială propulsată de rachetă „extrage” cu precizie 725 kg de plastită într-un pachet flexibil pe câmpul minat, detonarea garantează un coridor sigur pe unde a trecut el. Un concept de succes și un design de încredere - „Zmei Gorînîci” nu a eșuat niciodată în condiții de luptă.
La ora stabilită, mașina își ocupă poziția pe linia frontului, ridică ghidajele și lansează „șarpele”, care zboară la o înălțime de aproximativ 10 metri. După ce a tensionat cablul de frână care conectează „coada” încărcăturii de mașină, șoferul dă înapoi. Încărcarea este nivelată pe câmpul minat, comandantul-operator pe cablu (în interiorul cablului de frână) detonează „șarpele”.
Trecerea este gata. Cu o lungime de 100 m, lățimea coridorului sigur pe câmpul cu mine antitanc este de 6 m, minele antipersonal sunt distruse într-un coridor cu lățime de până la 14 m. În același coridor, este posibilă distrugerea soldaților inamici.
Stația de deminare este sigură și ușor de operat.
Lansare de rachete de către flota rusă asupra obiectivelor grupărilor teroriste care luptă în Siria - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2023
Editoriale
Salonul Nautic Militar Internațional 2023: Industria rusă menține locul de lider
Corpul blindat și baza pe șenile îi permit UR-77 să avanseze rapid la linia de contact cu inamicul, să facă imediat o trecere pentru vehicule blindate și infanterie. În același timp, echipajul „Zmei Gorînîci” (șofer și comandant-operator) nici măcar nu coboară din mașină. UR-77 sunt în serviciu cu regimente de puști și tancuri motorizate, în luptă sunt folosite conform planului comandantului unității.
Americanii au o în dotare o instalație similară de deminare M58, care este plasată pe caroseria vehiculelor de inginerie sau pe o remorcă. O rachetă solidă remorcă un furtun flexibil din polietilenă umplut cu C4. Teoretic, detonarea ar trebui să ofere același rezultat (un coridor de o sută de metri într-un câmp minat), dar sistemul american s-a dovedit a fi nefiabil în condiții de luptă, iar explozivii și echipajul nu sunt protejați de focul inamic. O construcție foarte periculoasă.

Crunta „Zemledelie”

Spre deosebire de Zmei Gorînîci, testat în multe puncte fierbinți ale planetei, cele mai recente vehicule de inginerie de minare la distanță „Zempledelie” au început recent să fie utilizate în mod activ în zona operațiunii militare speciale, în teatrul de operațiuni militare ucrainean. La începutul lunii iunie, întreaga lume a văzut o fotografie și un videoclip cu rezultatele aruncării în aer a coloane întregi de echipamente NATO ale Forțelor Armate ale Ucrainei - Leoparzi, Bradley, pe câmpurile „cultivate” de trupele ruse de geniu.
Sistemul de geniu de minare la distanță „Zemledelie” funcționează pe principiul sistemului reactiv de lansare multiplă de rachete. Pe vehiculul de luptă există 50 de ghidaje de calibru 122 mm pentru focul de salvă.
Rachetele împrăștie mine într-o zonă dată (un spațiu cât mai multe terenuri de fotbal), formează un câmp minat de orice complexitate, inclusiv pasaje gata făcute pentru propriile trupe. În cooperare cu recunoașterea, mai multe instalații „Zemledelie” pot opri rapid ofensiva inamicului pe un front larg, în oricare dintre direcții (chiar dacă nu existau câmpuri minate acolo înainte).
Gama de muniții „Agricultură” vă permite să formați câmpuri de mine antipersonal, antitanc sau combinate. Pentru distrugerea infanteriei, se folosesc mine POM-3 (mina de fragmentare antipersonal) - cu un detector electronic în trepte și senzori seismici.
Pe sol, un cilindru cu un diametru de 6 cm și o înălțime de 18 cm este instalat în poziție verticală, auto-armat, fire ultra-subțiri cu greutăți zboară din cilindru. Dacă atingeți un astfel de fir, mina sare în sus, explodează în zbor și lovește inamicul cu fragmente.
Наиболее востребованные украинской стороной 155-миллиметровые гаубичные снаряды M795 на заводе боеприпасов в Скрэнтоне, США - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2023
Editoriale
Pentru mai puţin de o lună. NATO a dezvăluit un adevăr incomod pentru Kiev
„Creierul” electronic al muniției face distincție între animale și oameni și este activat doar de prezența trupelor inamice.
Mina antitanc PTM-4M, la fel de inteligentă, preia perturbări magnetice atunci când trece un tanc sau alt vehicul. Reacționează numai la vehiculele blindate grele. Mai mult, această mună nu poate fi deminată. Dacă se încercă să fie mutată, va urma o explozie (1,5 kg de TNT). Dacă este necesar, timpul de autodistrugere este introdus în „creierul” antitancului PTM-4M.
Desigur, experții SUA și NATO sunt foarte nedumeriți de sofisticarea tehnologică a câmpurilor de mine și a muniției rusești. Prin urmare, nu pot decât să trimită noi „Bradley” și să invite „în mod emoționant” forțele armate ale Ucrainei să se sinucidă în această „contraofensivă”.
Fluxul de știri
0