Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina ordonă călugărilor să părăsească Lavra Kiev-Pechersk până la 4 iulie

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaКиево-Печерская лавра
Киево-Печерская лавра  - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2023
Abonare
Ministerul Culturii din Ucraina a înfiinţat o comisie pentru sigilarea spațiilor uneia dintre cele mai importante mănăstiri ortodoxe, Lavra Kiev-Pechersk.
BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik. Ministerul Culturii din Ucraina a înfiinţat o comisie pentru sigilarea spațiilor uneia dintre cele mai importante mănăstiri ortodoxe, Lavra Kiev-Pechersk, cerând călugărilor Bisericii Ortodoxe Canonice Ucrainene (UOC) să părăsească complexul până la 4 iulie, a anunţat sâmbătă consilierul juridic al clericilor Nikita Chekman.
„A fost creată o comisie pentru sigilarea clădirilor, care își începe activitatea la 4 iulie 2023. În această privință, vă rugăm să eliberaţi sediul și să predaţi cheile cadrelor de rezervă. Dacă mănăstirea refuză să predea cheile de la clădiri …, încuietorile vor fi înlocuite și clădirile vor fi sigilate”, se precizează în decret, postat de Chekman pe Telegram, potrivit Sputnik Internaţional.
UOC a precizat că cererea adresată călugărilor de a părăsi mănăstirea este ilegală și arbitrară.
„În această privință, Departamentul juridic al UOC raportează că, de astăzi, încetarea unilaterală a contractului este atacată în instanță. Nu a fost luată nicio decizie de către instanță în această privință. În consecință, cadrele de rezervă nu au nicio bază legală pentru astfel de acțiuni, iar cererea de a evacua clădirile și de a preda cheile de la acestea este ilegală și trebuie considerată un act arbitrar”, se arată într-o declarație oficială.
Departamentul juridic UOC a cerut cadrelor de rezervă și membrilor Comisiei să nu încalce legea și să aștepte decizia legală a instanței.
Tensiunile dintre regimul de la Kiev și Biserica Ortodoxă Ucraineană au escaladat după lansarea operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Autoritățile ucrainene au început o represiune asupra comunității ortodoxe, acuzând credincioșii că au legături cu Rusia.
Kievul a ordonat călugărilor din cadrul UOC să părăsească Lavra Kiev-Pechersk, susținând că ar fi încălcat condițiile contractului de închiriere. Jurisdicția Lavrei este împărțită între conservarea istorică și culturală națională din Kiev-Pechersk și UOC.
Ministrul Culturii din Ucraina, Oleksandr Tkachenko, a declarat că monahii ar putea rămâne în Lavră dacă se vor alătura Bisericii Ortodoxe non-canonice din Ucraina (OCU), creată de autoritățile ucrainene pentru a-i plasa pe creștinii din toată țara sub controlul guvernului. Călugării au refuzat și au respins ordinul de evacuare ca fiind ilegal, nefiind susținut de o decizie judecătorească.
Fluxul de știri
0