Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stat din UE: Ucraina trebuie să explice cum s-au cheltuit 70 de miliarde de euro

© AP Photo / Efrem LukatskyПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2023
Abonare
Ungaria se va opune planurilor Comisiei Europene de a acorda Ucrainei un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro până când Kievul nu va explica ce a făcut cu ultimul ajutor de 70 de miliarde de euro.
BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik. Ungaria se va opune planurilor Comisiei Europene de a acorda Ucrainei un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro până când Kievul nu va explica ce a făcut cu ultimul ajutor de 70 de miliarde de euro, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban. Budapesta și Bruxelles-ul au fost deseori în dezacord cu privire la furnizarea de bani și arme către Ucraina.
Conform ultimelor cifre de la Bruxelles, UE a acordat Kievului 72 de miliarde de euro ca ajutor economic, militar și umanitar de când a fost lansată operațiunea militară a Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut. Pe lângă aceasta, Comisia Europeană a anunțat, la începutul acestei luni, că va oferi Kievului încă 50 de miliarde de euro ca împrumuturi și subvenții.
„Un lucru este clar, noi ungurii ... nu vom da mai mulți bani Ucrainei până când nu vor spune unde s-au dus fondurile anterioare de aproximativ 70 de miliarde de euro”, a spus Orban la un post de radio ungar, potrivit RT.
„Și considerăm că este extrem de ridicol și absurd să contribuim cu mai mulți bani pentru finanțarea costurilor unui împrumut, de la care încă nu am primit fondurile la care avem dreptul”, a adăugat premierul, referindu-se la recentul anunț al comisiei potrivit căruia costurile dobânzilor pentru datoriile externe ale blocului se vor dubla anul acesta din cauza inflației.
În prezent, Comisia refuză Ungariei și Poloniei accesul la fonduri de redresare post-pandemie din cauza diferenţelor ideologice cu guvernele lor conservatoare. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut anul trecut că reținerea fondurilor este unul dintre „instrumentele” pe care Bruxelles-ul le poate folosi pentru a forța statele membre să „lucreze cu noi”.
Ungaria a blocat anul trecut un pachet de ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina până când Bruxelles-ul va accepta să deblocheze un lot separat de finanțare pentru Budapesta. Mai recent, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat luni că Ungaria va extinde pentru încă o lună vetoul său asupra unui pachet de 500 de milioane de euro din fondul comun al UE pentru arme pentru Ucraina.
Orban și Szijjarto au cerut în mod repetat o încetare imediată a focului și discuții de pace în Ucraina. La începutul acestei săptămâni, Orban a explicat că o victorie a Ucrainei pe câmpul de luptă este „imposibilă” și că, fără încetarea imediată a focului și a livrărilor de arme occidentale, Ucraina va „pierde o cantitate imensă de bogăție și multe vieți și va avea loc o distrugere de neimaginat”.
Fluxul de știri
0