Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Șomajul în Rusia, la cel mai scăzut nivel istoric

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Accesați arhiva multimediaȘomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2023
Abonare
Nivelul șomajului în Rusia a scăzut în mai la un nou minim istoric de 3,2%, a declarat vineri viceprim-ministrul rus pentru Politici sociale, Tatiana Golikova.
BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik. Potrivit oficialului, numărul de şomeri din Rusia înregistrat în mai a fost de 516.000, ceea ce reprezintă o scădere cu 48.000 de la începutul anului.
Cifrele coincid cu datele furnizate de serviciul de statistică al Rusiei, Rosstat, la începutul acestei săptămâni. Şomajul în ţară este sub 4% de peste un an, din mai 2022.
Experții atribuie scăderea șomajului deficitului de muncitori calificați din țară. Vorbind la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) luna trecută, Golikova a spus că majoritatea celor care sunt șomeri în Rusia au studii care nu răspund nevoilor actuale ale economiei. Sectoarele cu cea mai stringentă nevoie de muncitori calificați sunt producția, industria și construcțiile.
Potrivit lui Golikova, Rusia are nevoie de aproximativ 1 milion de muncitori calificați pentru a-și asigura „suveranitatea tehnologică” în următorii cinci ani.
„Suveranitatea tehnologică nu este posibilă în absența resurselor umane. Iar sarcina noastră globală de astăzi este să obţinem aceste resurse de muncă prin toate mijloacele disponibile”, a spus Golikova, citată e RT.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Anton Kotiakov, sectorul muncii a beneficiat de programele gratuite de recalificare în cadrul proiectului național „Demografie”.
Kotiakov a declarat vineri că peste 80.000 de oameni din întreaga țară au început pregătirea pentru profesii care sunt solicitate pe piețele locale de muncă, în timp ce peste 22.000 au finalizat deja o astfel de recalificare.
Fluxul de știri
0