Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prețurile cresc în Zona Euro

Euro - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Inflația de bază în Zona Euro a accelerat și a rămas accentuat ridicată în iunie, a dezvăluit vineri un studiu preliminar.
BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik. Inflația generală în cele 20 de țări din Zona Euro a atins 5,5% în această lună, fiind puțin mai mică decât estimările analiștilor. Dar inflația de bază, care exclude energia și produsele alimentare, a rămas ridicată și a crescut la 5,4%, în contextul în care creşterea preţurilor în sectorul serviciilor a urcat, de asemenea, la 5,4%, în creștere față de 5,0% înregistrat în aprilie, potrivit datelor citate de RT.
„Este posibil ca rata de bază să rămână mult peste 5% în următoarele luni, ceea ce va [necesita] majorarea ratei suplimentare de către BCE”, a spus Ulrike Kastens, economist pentru Europa la DWS.
Deși inflația de bază în Zona Euro s-a redus oarecum de la 5,6% în aprilie la 5,3% în mai, deteriorarea recentă a situaţiei poate eclipsa o îmbunătățire a ratei inflației generale, avertizează economiștii.
Creșterea prețurilor de consum va fi monitorizată îndeaproape de Banca Centrală Europeană, care, pe 15 iunie, a majorat ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din ultimii 22 de ani. Autoritatea de reglementare a mutat rata de referință cu 25 de puncte de bază la 4%, în a noua majorare consecutivă a ratei.
Fluxul de știri
0