Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Dedolarizarea accelerează: Argentina efectuează plăţi către FMI folosind yuanul

© AP Photo / Mark LennihanДолар
Долар  - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2023
Abonare
Argentina a efectuat o rambursare a împrumutului de la Fondul Monetar Internațional, în valoare de 2,7 miliarde de dolari ca echivalent, fără a folosi dolarul.
BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik. Dominaţia dolarului american, care s-a bucurat de statutul de facto de monedă de rezervă mondială din 1945, este ameninţată în contextul în care mai multe țări caută alternative, pe fondul eforturilor Washingtonului de a-și folosi puterea financiară pentru a sancționa adversarii şi a-i determina să se supună.
Argentina a efectuat vineri o rambursare a împrumutului de la Fondul Monetar Internațional, în valoare de 2,7 miliarde de dolari ca echivalent, fără a folosi dolarul, ci yuanul chinezesc și note de drepturi speciale de tragere (SDR) (activele de rezervă FMI bazate pe un coș de cinci monede - yuanul, euro, dolarul, yenul și lira), potrivit Sputnik Internaţional.
Ministerul Economiei din Argentina a declarat că plata – prima de acest fel efectuată de Buenos Aires –, a fost făcută în yuani și SDR-uri pentru a menţine rezervele de dolari în scăderea din depozitele Băncii Centrale a Argentinei.
Ţara latino-americană, care se află într-o criză majoră economică și a datoriilor, s-a îndreptat către folosirea yuanului ca un mijloc pentru stabilizarea situației, semnând un acord de schimb valutar de 130 de miliarde de yuani (19 miliarde de dolari) cu Beijingul, în aprilie, pe fondul scăderii accentuate a exporturilor agricole, cauzată de o secetă fără precedent, care a provocat deja daune de 20 de miliarde de dolari.
Argentina a solicitat apartenența la BRICS, iar luna trecută mass-media a relatat că Buenos Aires poate fi eligibil să se alăture Băncii de Dezvoltare BRICS chiar în august, când propunerea, prezentată de Brazilia, va fi discutată în Africa de Sud. Blocul lucrează la o monedă nouă, care să servească drept alternativă majoră la dolar în comerțul global.
Fluxul de știri
0