Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cancelarul german: Germania nu vrea schimbarea regimului de la Moscova

© AFP 2024 / TOBIAS SCHWARZOlaf Scholz
Olaf Scholz - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2023
Abonare
Berlinul nu dorește să se amestece în afacerile interne ale Rusiei, a spus cancelarul german.
BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik. Germania nu are intenția de a interveni în afacerile interne ale Rusiei, a declarat joi cancelarul Olaf Scholz jurnaliştilor la Bruxelles, la o săptămână după rebeliunea armată eşuată lansată de compania militară privată Wagner.
Berlinul poate observa evenimentele din Rusia doar de la distanță, a spus Scholz în contextul unui summit UE. El a adăugat că Germania nu are nicio legătură cu revolta de scurtă durată care a avut loc în Rusia weekendul trecut.
„Nu suntem parte a ceea ce se întâmplă în Rusia”, a spus cancelarul, adăugând că „obiectivul nostru nu este... o schimbare de regim în Rusia”. În schimb, Berlinul continuă să ajute Ucraina în lupta sa împotriva Moscovei, a spus cancelarul, potrivit RT.
Pe 23 iunie, șeful Wagner, Evgeni Prigojin, a acuzat ministerul rus al Apărării că ar fi lansat un atac mortal cu rachete asupra uneia dintre taberele grupului, jurând să se răzbune. Ministerul a negat acuzația.
Trupele Wagner au ocupat apoi o parte a orașului Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, iar unii membri ai grupului au încercat să mărșăluiască spre Moscova. Prigojin a oprit marșul a doua zi în schimbul garanțiilor de securitate, ca parte a unui acord negociat de președintele belarus Alexandru Lukașenko.
Scholz a reafirmat că NATO își va apăra membrii din Europa de Est în cazul unei potențiale escaladări cu Belarusul. Președintele polonez Andrzej Duda a declarat recent că ar fi un „semnal negativ” pentru țara sa dacă Prigojin și unele rămășițe ale grupului Wagner se mută în Belarus, ca parte a aranjamentului de a pune capăt revoltei.
Fluxul de știri
0