Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Salariile reale au crescut în Rusia

© Sputnik / Igor Russak / Accesați arhiva multimediaWorker at the ceremonial launch of the Diesel and electric submarine. (File)
Worker at the ceremonial launch of the Diesel and electric submarine. (File) - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2023
Abonare
În aprilie, salariile reale ale Rusiei au fost cu 10,4% mai mari în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, a raportat miercuri serviciul de statistică al țării, Rosstat.
BUCUREŞTI, 30 iun – Sputnik. Creșterea este atribuită în principal efectului de bază scăzut înregistrat anul trecut, a menţionat agenția, adăugând că în aprilie 2022 salariile reale au scăzut cu 7,2% din cauza creșterii ratei inflației.
Salariile reale se referă la câștigurile care au fost ajustate în funcţie inflație sau salariile în funcție de cantitatea de bunuri și servicii pe care le pot cumpăra.
În aprilie 2023, salariile reale în Rusia au înregistrat o scădere la nivel lunar cu 0,9%, dar au crescut cu 4,2% din ianuarie până în aprilie, au arătat datele Rosstat, potrivit RT.
„Câștigul mediu lunar în aprilie s-a ridicat la 71.204 de ruble (820 de dolari), marcând o creștere de cu 13% la nivel anual”, a menţionat agenția.
În termeni nominali, salariile în Rusia au scăzut cu 0,5% în aprilie față de luna precedentă, dar au crescut cu 11,4% față de anul trecut în ianuarie-aprilie.
Ministerul rus al Economiei se așteaptă ca salariile reale să crească cu 5,4% în 2023.
Заседание ВЕЭС под председательством президента РФ В. Путина - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2023
Rusia
Putin: Suntem pregătiți pentru competiția cu Occidentul
Potrivit unui raport separat Rosstat, rata șomajului în Rusia a scăzut la 3,2% în mai, marcând un nou nivel minim istoric.
Recordul anterior a fost stabilit în aprilie, când șomajul a fost înregistrat la 3,3%. În martie și februarie, cifra a fost de 3,5%.
„În mai 2023, aproximativ 2,4 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani au fost clasificate ca fiind șomeri”, a menţionat agenția, adăugând că nivelul ocupațional a totalizat 60,6%.
La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin a cerut guvernului să contribuie la creșterea productivității muncii. Vorbind la o sesiune plenară a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), șeful statului a subliniat că nivelul sărăciei în Rusia este în scădere, tendință despre care a spus că trebuie menținută.
Fluxul de știri
0