Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Salonul Nautic Militar Internațional 2023: Industria rusă menține locul de lider

© Russian Defence Ministry / Accesați arhiva multimediaLansare de rachete de către flota rusă asupra obiectivelor grupărilor teroriste care luptă în Siria
Lansare de rachete de către flota rusă asupra obiectivelor grupărilor teroriste care luptă în Siria - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2023
Abonare
Expoziția navală internațională de la Kronstadt a arătat că complexul militar-industrial rus s-a adaptat pe deplin la condițiile avalanșei de sancțiuni pe termen lung, și-a păstrat locul de lider tehnologic și își sporește producția de nave de război și sisteme de arme.
Al 11-ea ediție a Salonului Nautic Militar Internațional-2023 (IMDS-2023) a avut loc în perioada 21-25 iunie la Kronstadt, la locul centrului de convenții și expoziții din Insula Fortov și în portul Mijlociu.
A el au participat peste 250 de companii de top din Rusia și străinătate, inclusiv celebrele Almaz-Antey, Rostec, Rosatom, Corporația Sisteme de Rachete, Uzina navală Iaroslavl, BrahMos Aerospace.
Salonul a reunit reprezentanți ai Marinei Ruse și ai agențiilor guvernamentale, experți de top, șefi ai marilor întreprinderi și companii din diferite țări. Pavilioanele Salonului au fost vizitate de 11 delegații din Algeria, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Zimbabwe, Myanmar, Vietnam, Eritreea, India, Namibia și Maroc.
Întâmpinând participanților, președintele rus Vladimir Putin a remarcat că Salonul Nautic Militar Internațional-2023 păstrează standardul ridicat de mulți ani și menține un nivel demn de reprezentare.
Și cu adevărat, la standurile Salonului s-au putut vedea realizări remarcabile în domeniul construcțiilor navale, al armelor, sistemelor de control al luptei, navigației și comunicațiilor navale, centralelor electrice de nave, aviației navale, tehnologiilor noi și avansate.
Cele mai recente nave de război ale Marinei Ruse au fost prezentate în portul de mijloc din Kronstadt. Programul de afaceri al Salonului a inclus patru conferințe științifice și tehnice, patru sesiuni tehnice, 12 mese rotunde și multe prezentări.
Expoziția celor mai noi arme și echipamente navale a demonstrat în mod clar și convingător că industria rusă de apărare s-a adaptat complet la sancțiunile pe termen lung ale Occidentului, și-a menținut poziția de lider în lume în domeniul dezvoltărilor de înaltă tehnologie și este crescând constant producția de nave de război moderne.
În portul de mijloc din Kronstadt, „perla neagră” a marinei ruse a strălucit impresionant - cel mai nou submarin „Ufa” al proiectului 636, conceput pentru a distruge navele de suprafață, submarinele și ținte terestre ale inamicului oriunde în lume cu torpile puternice și rachete de croazieră - cu o rază de acțiune de până la 2600 km în echipamente non-nucleare.
Pe marginea Salonului Nautic Militar Internațional-2023, comandantul șef al marinei ruse Nikolai Evmenov a vorbit pe 22 iunie despre finalizarea cu succes a testelor complexului de asalt al fregatei Amiral Golovko (al treilea bord al proiectului 22350). În curând nava va deveni parte a Flotei Nordului. În plus, Marina va primi anual una sau două nave noi din zona mării îndepărtate. Această informație a fost confirmată de directorul general adjunct al Corporației Unite al constructorilor Navali, Vladimir Korolev.

În ciuda furtunii

O atenție deosebită a provocat specialiștilor la expoziția de la Kronstadt noua rachetă antinavă de înaltă precizie cu rază de acțiune crescută (mai mult de 280 km) „aer-suprafață” X-59MK, creată de Biroul de Design „Rainbow”. O rachetă invizibilă pentru apărarea aeriană inamică este capabilă să invalideze un crucișător, un distrugător sau structuri deosebit de puternice din beton armat, cu o grosime de până la trei metri (pe uscat).
Nu mai puțin interesantă este puternica rachetă supersonică BrahMos, cu o rază de acțiune de până la 290 km, producție ruso-indiană. Viteza - până la Mach 2,8, greutatea focosului este de 200-300 kg. Transportatorii obișnuiți - nave, avioane, sisteme terestre mobile. Este în curs de dezvoltare racheta hipersonică BrahMos-2, care va accelera până la Mach 5-7. BrahMos este un nou simbol al lumii multipolare.
Noua turelă Komar este originală și eficientă, concepută pentru a detecta și distruge ținte aeriene, maritime și de coastă la o distanță de până la 6 km cu rachete antiaeriene Igla-S și rachete ghidate Ataka.
Lista țintelor include toate tipurile de aeronave, nave mici, buncăre și buncăre de pe coastă. Sistemul optoelectronic „Komar” este capabil să vadă aeronavele de tip F-16 și F-18 la o distanță de 20 km.
Este capabil să privească mult mai departe - la o distanță de până la 750 km - noul complex de recunoaștere de coastă „Monolit-B”, prezentat la Salonul Nautic Militar Internațional - 2023. Numărul de ținte de suprafață și din aer urmărite de un radar activ este de până la 30, un radar pasiv este de până la 50. „Monolith-B” emite simultan desemnări de țintă pentru 10 ținte.
Noul sistem de rachete de coastă „Rubezh-ME” de pe șasiul KamAZ este capabil să detecteze automat la o distanță de până la 450 km și să lovească la o distanță de până la 260 km ținte de suprafață individuale și de grup, precum și ținte inamice pe teren.
La bord sunt patru rachete antinavă Kh-35UE. Echipajul de luptă - doar două persoane. Rubezh-ME poate funcționa eficient singur sau poate fi integrat cu alte sisteme de rachete.
Mai multe produse minunate ale industriei ruse de apărare au luat parte la „parada” dronelor la acest Salon. Cea mai recentă dronă subacvatică „Harpsichord-1RE” a fost prezentată de „Rosoboronexport”. Dispozitivul a fost testat, a început producția de masă. „Harpsichord-1RE” este proiectat pentru operațiuni de cercetare și căutare și studiul obiectelor de fund la adâncimi de până la 6 km - autonom sau în modul de corecție prin comunicare hidroacustică cu nava de transport.
O barcă de suprafață fără pilot cu un modul de luptă a fost prezentată într-o modificare a unui complex hidrografic robotizat controlat de un operator de la distanță la o distanță de până la 40 de mile (retransmisie prin dronă sau satelit mărește distanța).
Creată de Uzina de Construcție de Mașini Kingisepp și Universitatea Politehnică din Sankt Petersburg, drona de suprafață este capabilă să transporte alte drone și drone subacvatice pentru a patrula zona de apă, pentru a întări apărarea bazelor de coastă ale Marinei și pentru a efectua recunoașteri zone maritime îndepărtate, inclusiv Arctica.
Sunt elaborate modificări de percuție. Greutatea încărcăturii - până la 400 kg. Autonomie pana la 60 de ore. Materialele complete și electronicele sunt rusești.
Prezentat la Salon, noua dronă multifuncțional de tip elicopter BVS VT-440 este produs în serie de Radar MMS. Pilotul automat și alimentarea cu combustibil de la bord oferă o autonomie de funcționare de 300 km (sau 600 km într-un sens). Sarcina maximă este de 100 kg. Viteza maximă - 120 km/h. Drona este concepută pentru patrulare, operațiuni de căutare și salvare, activități de combatere a terorismului, recunoaștere a condițiilor de gheață (în Arctica) și livrarea de mărfuri în zone îndepărtate.
O nouă torpilă universală de dimensiuni mici a fost prezentată la Kronstadt de către concernul Gidropribor. Torpila inteligentă de 220 mm este concepută pentru a distruge navele și submarinele de suprafață și este potrivită pentru toate transportatorii, inclusiv avioane, elicoptere și drone marine autonome. Se deosebește de torpilele standard cu lungimea de doar doi metri.
Raza de acțiune - până la 7 km, viteză - 27 noduri, adâncime de aplicare - până la 450 de metri. Masa focosului este de 35 kg. Sistemele de control automat, orientare, telecontrol și detonare fără contact a unui focos fac posibilă utilizarea eficientă a unei torpile în orice zonă a Oceanului Mondial.
O atenție deosebită a specialiștilor prezenți la salon a fost atrasă și de proiectul inovator al submarinului mic nenuclear P-750B Serval al Biroului de Inginerie Marină din Sankt Petersburg. Lungimea submarinului este de 65,5 m, lățimea este de 7 m. Deplasamentul este de 1450 de tone. Viteza subacvatică - 18 noduri. Autonomie - până la 30 de zile (fără urcare). Adâncimea maximă de scufundare este de 300 m. Raza de croazieră - până la 4300 mile. Echipaj - 20 de persoane (fără a lua în calcul grupul de înotători de luptă - până la 16 persoane). Și mai interesantă este încărcătura de luptă. Pe lângă setul standard de rachete și mine torpile de 533 mm, Serval poartă la bord submarinul ultra-mic Triton-2 cu o rază de până la 60 de mile - pentru aterizarea sub acoperire a grupurilor de recunoaștere și diversiune (înotători de luptă) pe malul inamicului.
Chiar și o mică trecere în revistă a produselor de înaltă tehnologie prezentate la Salonul Nautic Militar Internațional 2023 face posibilă înțelegerea cât de responsabil a abordat Rusia alegerea propriei sale căi de dezvoltare și revenirea competențelor pierdute, la protecția celor 38 de mii de kilometri de granițe maritime și interesele naționale în Oceanul Mondial.
În marja salonului Nautic Militar Internațional - 2023, directorul general al Corporației Unite a Constructorilor Navali Alexei Rahmanov a remarcat: „Trebuie să acționăm privind evenimentele înainte, la orizontul anilor 2040-2050. Este timpul să ne gândim la noile capacități ale șantierelor navale și a uzinelor de construcție de mașini, la încărcarea lor pentru deceniile viitoare... Dar puteți uita deja de sancțiuni”.
De fapt, acest fairway istoric este definit de Doctrina Navală Rusă a modelului 2022: „Federația Rusă modernă nu poate exista fără o flotă puternică. Cel mai mare teritoriu din lume și lungimea granițelor maritime, rezervele uriașe de ... resurse, calitatea și cantitatea populației Federației Ruse predetermina în mod obiectiv existența și dezvoltarea acesteia în secolul XXI ca mare putere continentală și maritimă”.
Abonați-vă la canalul observatorului militar Alexandr Hrolenko pe Telegram https://t.me/AKhrolenko
Fluxul de știri
0