Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Macron emite un avertisment cu privire la tensiunile dintre SUA şi China

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaMacron
Macron - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2023
Macron
Abonare
Rezolvarea principalelor probleme cu care se confruntă umanitatea va fi „imposibilă” fără cooperarea între SUA și China, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.
BUCUREŞTI, 26 iun – Sputnik. Într-un interviu acordat luni CNN, Macron a subliniat necesitatea reducerii conflictelor, pentru a ajuta ţările să lucreze împreună pentru a face faţă provocărilor majore.
„Consider că prioritatea principală a agendei globale este efortul de a remedia crizele existente, de a lupta împotriva inegalității și a sărăciei și a remedia problemele legate de schimbările climatice și biodiversitate … Aș adăuga la acestea elaborarea unui regulament comun privind IA”, a subliniat Macron, potrivit RT.
Acestea sunt „provocările principale ale deceniilor următoare, dar mai ales ale acestui deceniu”, a adăugat președintele francez.
„Pentru a realiza această agendă, avem nevoie de cooperare și, mai ales, de cooperarea între China și SUA. Dacă nu există niciun acord între China și SUA cu privire la toate aceste chestiuni, este imposibil să construim o agendă globală și să remediem aceste probleme”, a concluzionat Macron.
El a mai spus că Acordul de la Paris privind schimbările climatice a fost semnat în 2015 „pentru că președintele Xi [Jinping] și președintele [Barack] Obama au ajuns la un acord cu câteva luni înainte.”
„Cred că, în ceea ce priveşte chestiunile critice în cazul cărora cresc diviziunile, conflictualitatea și tensiunile dintre China și SUA, trebuie să încercăm să le moderăm, să găsim o modalitate de a diminua tensiunile”, a susținut președintele francez.
Săptămâna trecută, secretarul american de stat Anthony Blinken a efectuat o vizită cu întârziere în China, în încercarea de a atenua tensiunile intensificate de sprijinul american faţă de Taiwan, de incidentul legat de balonul chinezesc din februarie și de alte chestiuni.
Blinken a susținut că, în timpul călătoriei sale, a reușit să obțină „un progres” în remedierea relațiilor dintre SUA cu China. De asemenea, el a promis că Washingtonul va „gestiona” în mod responsabil diferențele și se va asigura că concurența sa cu Beijingul „nu se va transforma într-un conflict”.
Майя Санду и Эмануэль Макрон - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2023
Internațional
Macron este gata să vorbească cu Putin
Cu toate acestea, o parte din acest progres pare că a fost anulat de președintele american, Joe Biden, care l-a descris pe omologul său chinez, Xi Jinping, drept un „dictator”, la doar o zi după întoarcerea lui Blinken de la Beijing.
Ministerul chinez de Externe l-a acuzat pe liderul american de „o provocare politică deschisă”, spunând că comentariul „extrem de absurd” al lui Biden „încalcă grav demnitatea politică a Chinei”. Se relatează că ambasadorul SUA la Beijing, Nicholas Burns, a fost convocat și a primit o mustrare oficială.
Fluxul de știri
0