Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Macron este gata să vorbească cu Putin

© Sputnik / Rodion ProcaМайя Санду и Эмануэль Макрон
Майя Санду и Эмануэль Макрон - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2023
Abonare
Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că va ridica telefonul dacă președintele rus Vladimir Putin ar decide să-l sune pentru a face orice fel de propunere în legătură cu conflictul din Ucraina.
BUCUREŞTI, 24 iun – Sputnik. Într-un interviu pentru canalul France24, liderul francez a menționat însă că nu are „niciun motiv să-l sune primul [pe Putin]”, adăugând că contraofensiva ucraineană este în desfășurare și că speră că va veni în curând timpul pentru negocieri în termeni favorabili Kievului.
„Dar, dacă mă sună și îmi propune ceva, voi răspunde, pentru că Franța a fost întotdeauna mediator”, a spus Macron, potrivit RT.
De asemenea, el a subliniat că orice reluare a dialogului astăzi este posibilă doar „dacă va avea loc o revenire la dreptul internațional, care asigură posibilitatea de a trăi în pace”.
Macron a fost unul dintre puținii lideri europeni care, în ciuda faptului că s-a confruntat cu reacții, a continuat să poarte discuții regulate cu Putin după ce Rusia a lansat operațiunea sa militară în Ucraina, în februarie anul trecut. De asemenea, Macron a avertizat în mod repetat Occidentul cu privire la încercarea de a forța condiții de pace „umilitoare” pentru Rusia și a insistat că Parisul este împotriva încercării de a forța schimbarea regimului de la Moscova sau de a ataca Rusia pe propriul său teritoriu.
Cu toate acestea, el a mai spus că vrea să vadă Rusia „învinsă în Ucraina” și a continuat să furnizeze forțelor Kievului arme progresiv mai grele, inclusiv vehicule de luptă de infanterie și arme de artilerie.
La începutul acestei săptămâni, ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a anunțat că Parisul a solicitat ca Macron să fie invitat la viitoarea conferință BRICS din Johannesburg, Africa de Sud. Potrivit oficialului, președintele francez și-a exprimat „interesul” de a participa ca observator la cel de-al 15-lea summit al grupului, care este compus din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
Cu toate acestea, înalți oficiali ruși au subliniat că prezența lui Macron la summit ar fi „inadecvată”, având în vedere poziția guvernului său împotriva Moscovei și încercările Franţei de a o izola, susţinând, în acelaşi timp, obiectivul NATO de a provoca o „înfrângere strategică” asupra Rusiei.
Naledi Pandor, ministrul de Externe al Africii de Sud, care găzduiește summit-ul, a declarat, la rândul său, că invitarea lui Macron ar fi o „inovație” pentru BRICS, dar a menționat că nu a fost încă luată o decizie în această privință.
Fluxul de știri
0