Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA nu susțin independența Taiwanului - Blinken

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimediaСаммит АТЭС в Таиланде
Саммит АТЭС в Таиланде  - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2023
Abonare
Blinken a declarat la întâlnirea cu Xi Jinping că SUA nu susțin independența Taiwanului.
CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Washingtonul nu sprijină independența Taiwanului, a declarat secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, la întâlnirea cu președintele RPC, Xi Jinping, informează RIA Novosti.
„SUA nu susțin independența Taiwanului și nu intenționează să intre în conflict cu China”, a menționat oficialul american.
Potrivit acestuia, Statele Unite nu tind spre un nou Război Rece şi nu vor să schimbe sistemul în China.
La rândul său, Xi Jinping și-a exprimat speranța că țările vor putea depăși dificultățile din relațiile lor, întrucât concurența dintre marile puteri contravine tendințelor vremurilor. Pentru aceasta, SUA trebuie să respecte China și să nu prejudicieze drepturile și interesele legitime ale țării, a spus președintele RPC.
Premierul chinez Li Qiang - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2023
Internațional
Vizita premierului Chinei la Berlin și Paris
În același timp, a continuat el, China nu va provoca partea americană și îndeamnă de asemenea Washingtonul să adopte o poziție pragmatică și să lucreze cu Beijingul în aceeași direcție.
„Viitorul și destinul omenirii depind de faptul dacă Statele Unite și China vor putea găsi calea corectă către coexistență”, a subliniat liderul chinez.
Xi Jinping l-a primit luni pe Anthony Blinken în Marea Sală a Poporului din Beijing. Secretarul de stat al SUA s-a întâlnit în timpul vizitei sale din 18-19 iunie în China cu ministrul de Externe al RPC, Qin Gang, și cu șeful cancelariei Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al PCC, Wang Yi.
Actuala vizită a lui Blinken este prima plecare din ultimii cinci ani a unui secretar de stat american în RPC și are loc pe fundalul unei deteriorări semnificative a relațiilor dintre Beijing și Washington din cauza unei serii de probleme, inclusiv Taiwanul, incidentul cu aerostatul chinezesc doborât deasupra SUA, precum și diferendele dintre țări în domeniile comerțului și tehnologiei.
Fluxul de știri
0