Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova: Participarea lui Macron la summitul BRICS este „nepotrivită”

© AFP 2024 / PHILIPPE WOJAZEREmmanuel Macron
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2023
Emmanuel Macron
Abonare
Participarea președintelui francez Emmanuel Macron la summitul liderilor BRICS ar fi „inadecvată”, având în vedere poziția guvernului său împotriva Moscovei.
BUCUREŞTI, 22 iun – Sputnik.Participarea președintelui francez Emmanuel Macron la summitul liderilor BRICS ar fi „inadecvată”, având în vedere poziția guvernului său împotriva Moscovei, a declarat ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov.
Parisul a confirmat săptămâna aceasta că Macron a solicitat o invitație la summitul blocului, care va avea loc în Africa de Sud în august.
Vorbind joi cu jurnaliștii, Riabkov a explicat că opoziția Rusiei față de potențiala prezenţa a lui Macron are la bază eforturile Franței de a izola Moscova și sprijinul oferit de ţară obiectivului NATO de a provoca o „înfrângere strategică” Rusiei în conflictul din Ucraina.
„Nu ascundem această poziție și i-am informat pe colegii noștri din Africa de Sud despre aceasta. Ne așteptăm ca punctul nostru de vedere să fie pe deplin luat în considerare”, a spus Riabkov, citat de RT.
În calitate de gazdă a summitului, Africa de Sud ar avea dreptul să-l invite pe Macron, deși este important ca Pretoria să se consulte în prealabil şi cu alți membri ai BRICS, a sugerat Riabkov.
Oficialul rus a menționat că blocul discută în prezent despre criteriile de aderare pentru viitorii membri. Este foarte posibil ca respingerea sancțiunilor economice unilaterale ca instrument geopolitic să devină o astfel de condiție, iar Franța nu ar reuși să se califice în baza acestui indicator, a subliniat Riabkov.
Эмануэль Макрон  - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2023
Internațional
Macron speră să participe la Summitul BRICS
Se relatează că aproximativ 20 de ţări au solicitat formal aderarea la BRICS sau au menţionat că au în vedere acest pas, deși Franța nu se află printre ele. Organizația, care a început ca un club economic informal, este compusă în prezent din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, ca membri deplini.
Dorința lui Macron de a participa la summitul de la Johannesburg a fost relatată pentru prima dată de canalul francez de știri L’Opinion și a fost confirmată marți de către ministrul francez de Externe Catherine Colonna, în timpul unei vizite în Africa de Sud. Gazda acesteia, ministrul sud-african de Externe, Naledi Pandor, a declarat că invitarea lui Macron ar fi o „inovație” pentru BRICS, dar a menționat că nu a fost luată o decizie în această privință.
Fluxul de știri
0