Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Macron speră să participe la Summitul BRICS

© Sputnik / Rodion ProcaЭмануэль Макрон
Эмануэль Макрон  - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2023
Abonare
Franța a solicitat o invitație la Summitul BRICS, programat să se desfăşoare în august în Africa de Sud.
BUCUREŞTI, 22 iun – Sputnik.Franța a solicitat o invitație la Summitul BRICS, programat să se desfăşoare în august în Africa de Sud, a anunțat ministrul francez de Externe Catherine Colonna. În cazul în care i se acordă permisiunea, Franța va fi prima țară din G7 care participă la un summit organizat de bloc.
Colonna a dezvăluit că a informat Pretoria de „interesul” președintelui francez Emmanuel Macron de a participa la conferință ca observator, potrivit RT.
„L-am informat pe omologul meu ... despre disponibilitatea și interesul președintelui de a susţine dialogul, pe care Franța îl menține cu BRICS”, a spus Colonna la o conferință de presă în Pretoria, marți, după o întâlnire cu omologul său din Africa de Sud, Naledi Pandor.
Al 15-lea summit al grupului BRICS compus din mari economii emergente - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – va avea loc la Johannesburg în perioada 22-24 august.
Relațiile lui Macron cu membrul BRICS Rusia sunt în special încordate. Președintele francez a acuzat Moscova că a răspândit propagandă anti-franceză în țările africane, unde Parisul şi-a pierdut influența în ultimii ani. Liderul francez a solicitat, de asemenea, discuții de pace în Ucraina și s-a poziționat ca un potențial mediator, în ciuda faptului că a continuat să trimită arme grele Kievului și să sprijine un plan de pace întocmit de Ucraina, căruia Rusia se opune ferm.
Colonna a fost citată de radiodifuzorul public RFI, spunând că Parisul „gândește cu voce tare”, adăugând că „dialogul este întotdeauna pozitiv. Chiar și atunci când nu suntem de acord 100% în toate chestiunile, trebuie să vorbim pentru a ne înțelege unul pe celălalt și pentru a găsi soluții. ”
Drept răspuns, ministrul de Externe din Africa de Sud, Pandor, a spus că consideră că participarea Franței ar fi o „inovație în actualul model de participare la BRICS”, care ar „face mai amplă acoperirea globală a Forumului BRICS”.
Cu toate acestea, ea a spus că decizia depinde de președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, care deţine preşedinţia actuală a blocului.
În timpul unui apel telefonic cu Ramaphosa la începutul acestei luni, Macron a menționat posibilitatea de a primi, la Johannesburg, o invitație de participare la Summitul BRICS.
Ramaphosa urmează să călătorească la Paris la sfârșitul acestei săptămâni pentru un summit privind un nou pact globală de finanțare, pe 22 și 23 iunie.
Fluxul de știri
0