Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vizita premierului Chinei la Berlin și Paris

© AFP 2024 / GREG BAKERPremierul chinez Li Qiang
Premierul chinez Li Qiang - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2023
Premierul chinez Li Qiang
Abonare
Va reuși China să relanseze parteneriatele cu Germania și Franța și să scoată, implicit, Uniunea Europeană din statutul de anexă a intereselor SUA? Aceasta este întrebarea analiștilor politici care urmăresc vizita premierului chinez la Berlin și Paris.
BUCUREȘTI, 19 iun -Sputnik. Premierul chinez Li Qiang începe luni, 19 iunie, o vizită oficială în Germania și Franța. Este prima călătorie în străinătate în calitatea oficială de premier, a șefului executivului chinez.
După o primire luni dimineaţă de către preşedintele Frank-Walter Steinmeier, liderul chinez va participa apoi la consultări guvernamentale sino-germane cu echipa cancelarului Olaf Scholz.
Acest dialog al Chinei cu Germania şi Franţa are loc într-un moment în care relaţiile dintre Beijing şi Washington sunt deosebit de tensionate. Secretarul de stat Antony Blinken se află în China de duminică, el urmând să fie primit de către omologul său chinez, ministrul Wang Yi.
Programul secretarului de stat american Blinken pentru vizita de luni în China nu include o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping, potrivit programului publicat de Departamentul de Stat.
A military soldier operates a TOW anti-tank missile launcher. File photo - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2023
Internațional
Armata chineză acuză SUA și Canada de provocări deliberate
O posibilă întâlnire cu liderul chinez rămâne principala intrigă a călătoriei lui Blinken și un indicator al "succesului" vizitei sale la Beijing.
În perioada premergătoare vizitei au existat informații în presă potrivit cărora o astfel de întâlnire era probabilă, dar nici Washingtonul, nici Beijingul nu au confirmat-o oficial.
Tensiunile dintre China, cel mai important partener economic al Germaniei, și statele din UE a crescut după ce Uniunea Europeană s-a implicat partizan în conflictul din Ucraina, susținând tot mai puternic și mai vocal regimul Zelenski.
Fluxul de știri
0