Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Armata chineză acuză SUA și Canada de provocări deliberate

© AFP 2024 / SAM YEHA military soldier operates a TOW anti-tank missile launcher. File photo
A military soldier operates a TOW anti-tank missile launcher. File photo - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2023
Abonare
Armata chineză acuză SUA și Canada de provocări deliberate în strâmtoarea Taiwan
CHIȘINĂU, 4 iun - Sputnik. Canada și Statele Unite ale Americii, ale căror nave de război au trecut prin strâmtoarea Taiwan cu o zi înainte, provoacă în mod deliberat riscuri în zonă, a declarat Shi Yi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Luptă al Armatei de Eliberare a Poporului Chinez (PLA).

„Țările respective creează în mod deliberat incidente în zona strâmtorii Taiwan, provoacă în mod deliberat riscuri, subminează cu răutate pacea și stabilitatea regională și trimit semnale false forțelor de independență pro-Taiwan”, a spus el.

Shi Yi a raportat că Zona de Comandă de Luptă a EPL a organizat o forță pentru a escorta și monitoriza navele de război occidentale.
El a subliniat că armata chineză menține un grad ridicat de pregătire pentru luptă și va lua toate măsurile necesare pentru a răspunde cu hotărâre la toate amenințările și provocările, pentru a proteja suveranitatea și securitatea națională, precum și pacea și stabilitatea regională.
Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat astăzi că o navă de război chineză s-a apropiat la 150 de yarzi (137 de metri) de distrugătorul american USS Chung-Hoon în timpul unei misiuni comune SUA-Canadian prin strâmtoarea Taiwan.
S-a clarificat faptul că, în conformitate cu dreptul internațional, distrugătorul american USS Chung-Hoon și fregata canadiană HMCS Montreal au făcut, pe 3 iunie, o tranziție planificată de la sud la nord de strâmtoare prin ape în care „libertatea navigației și survolul în marea liberă opereaza."
Relațiile dintre SUA și China s-au răcit considerabil după o vizită în Taiwan la începutul lunii august 2022 a președintelui de atunci al Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi . RPC, care consideră insula una dintre provinciile sale, a condamnat vizita lui Pelosi, văzând în acest pas sprijinul SUA pentru separatismul taiwanez și a organizat exerciții militare la scară largă. Tensiunile au fost agravate și mai mult de incidentul cu apariția unui balon chinezesc pe cerul de deasupra Statelor Unite, care a fost doborât ulterior.
Relațiile oficiale dintre guvernul central al RPC și provincia sa insulară au fost întrerupte în 1949 după ce forțele Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek, învinse într-un război civil cu Partidul Comunist din China, s-au mutat în Taiwan. Contactele de afaceri și informale dintre insulă și China continentală au fost reluate la sfârșitul anilor 1980. De la începutul anilor 1990, părțile au început să contacteze prin intermediul organizațiilor neguvernamentale - Asociația Beijing pentru Dezvoltarea Relațiilor de-a lungul strâmtorii Taiwan și Fundația Taipei pentru Schimburi între strâmtoare.
Fluxul de știri
0