Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Se adeverește cel mai rău scenariu. Ce a demonstrat contraofensiva Ucrainei

© AP Photo / Vadim GhirdaУкраинские военны
Украинские военны - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
NATO nu a luat deocamdată o decizie finală cu privire la noile livrări de armamente către Ucraina.
CHIȘINĂU , 19 iun – Sputnik. Presa occidentală avertizează că eșecul contraofensivei va costa scump Kievul. Aliații din cadrul NATO vor reduce finanțarea, livrările de armamente, iar FAU nu vor putea continua acțiunile de luptă cu aceeași intensitate. Pentru ce este pregătită Ucraina - în materialul lui Mihail Katkov pentru RIA Novosti.

Planul nu a funcționat

Regimul de la Kiev a tot vorbit despre contraofensivă încă din toamna anului trecut. Ea a fost așteptată iarna, apoi primăvara, dar FAU au pornit abia în primele zile ale lunii iunie.
Sarcina maximă a fost considerată acapararea Crimeii, un scenariu satisfăcător ar fi fost lichidarea coridorului pe uscat către peninsulă. Dar, după cum sa dovedit, grupările de atac au probleme chiar și cu depășirea zonei gri a liniei de contact.
Ziarul Washington Post informează că FAU avansează în mai multe direcții concomitent. În luptă au intrat unitățile antrenate după metodologia NATO și echipate cu arme occidentale. Situația este deocamdată neclară. Jurnaliștii americani cred că Kievul va avea nevoie de câteva luni pentru a obține un rezultat clar.
Ministerul rus al Apărării a arătat imagini cu tancuri distruse, 10 iunie 2023 - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2023
Analize și opinii
RFG este șocată de pierderea „Leoparzilor” și caută căi de retragere
Televiziunea britanică Sky News justifică rezultatele neconvingătoare ale celor două săptămâni de ofensivă prin câmpurile minate. În afară de aceasta, armata rusă se apără bine și manevrează între liniile tactice, ceea ce îi costă scump pe atacatori. În general, în pofida utilizării pe scară largă a tehnicii blindate occidentale, inclusiv a tehnicii grele, succesul operațiunii este sub semnul întrebării.
Analistul militar de la Bild Iulian Repke subliniază că FAU s-au mișcat un pic în RPD, dar lucrurile stau mai prost în regiunea Zaporojie. Lângă orașul Orehov, Kievul a pierdut într-o săptămână, potrivit analiștilor occidentali, cel puțin șapte tancuri Leopard 2 și 12 vehicule de luptă de infanterie Bradley. Este adevărat că aproximativ 40 de mii de luptători se mai află încă în rezervă.
Agenția Reuters are temerea că, până la momentul când forțele armate ale Ucrainei se vor apropia de linia principală de apărare, vor suporta pierderi prea mari și nu vor mai putea continua ofensiva. Iar adâncimea fortificațiilor rusești este de zece - cincisprezece kilometri. Factorul „surpriză operațională și tactică” ar fi putut ajuta Kievul, dar el deja nu mai există.

Occidentul nu va ajuta

În schimb președintele Cehiei, generalul de armată în retragere Petr Pavel este plin de optimism. Potrivit acestuia, Ucraina nu a întreprins încă nimic serios, iar acțiunile de luptă actuale sunt doar o etapă pregătitoare. „Pornind de la experienței mea militară, eu le-aș numi operațiuni de formare”, a spus el. Iar pe 10-12 iulie, la summitul NATO de la Vilnius, alianța, în opinia sa, îi va oferi Kievului aceleași garanții de securitate ca și Israelului. Adică, îl va asigura cu arme și acces deschis la tehnologiile militare.
La rândul său, șeful statului major al UE, Herve Blezhan, a riterat că NATO nu are de gând să trimită trupe în Ucraina, deoarece nu este parte a conflictului și nu dorește să devină. De asemenea, într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI, el a spus că, indiferent de rezultatul contraofensivei FAU, războiul va continua. „Nu vor reuși să-și întoarcă toate teritoriile”, a subliniat Blezhan.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este prea devreme să se spună acum dacă operațiunea FAU va constitui un punct de cotitură. Dar cu cât Kievul va avansa mai departe, cu atât va fi mai puternică poziția sa în negocieri. În același timp, alianța nu a luat deocamdată o decizie finală cu privire la noile livrări de armamente.
Publicația Politico leagă acest lucru de apropiatele alegerile prezidențiale din SUA. Mai mult, Washingtonul este dezamăgit de primele rezultate ale contraofensivei. Autoritățile de la Kiev se plâng că se va discuta cu ele despre următoarele livrări abia după încheierea acestei faze a conflictului. „Sprijinul bipartit pentru Ucraina se fisurează”, constată The Washington Post.

„Noi nu am început încă”

Comandantul șef al FAU, Valerii Zalujnîi, a comunicat într-o convorbire telefonică cu șeful Statului Major al SUA, Mark Milley, despre luptele grele „cu caracter defensiv și ofensiv”. Și a rugat să fie consolidată apărarea antiaeriană.
US soldiers are pictured prior the beginning of the official welcoming ceremony of NATO troops in Orzysz, Poland, on April 13, 2017. - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2023
Analize și opinii
Care dintre țările NATO ar putea să trimită trupe în Ucraina
Consilierul șefului oficiului președintelui Mihail Podoleak, a declarat: „Noi încă nu am început contraofensiva, iar Rusia spune că deja a câștigat”. Potrivit acestuia, în acest moment FAU are de soluționat câteva sarcini: să lichideze cât mai multă forță vie și tehnică rusească, precum și să intimideze inamicul cu unități puțin numeroase și să avanseze în mai multe direcții.
Însă chiar și la Kiev mulți nu sunt de acord cu el. Aceasta nu este contraofensiva pe care o așteptau partenerii occidentali și filistinii, este sigur analistul politic Constantin Bondarenko. Într-un interviu pentru o sursă media locală, el a spus că ucrainenii nu ar trebui să se pregătească pentru o campanie victorioasă, ci pentru o „mașină de tocat sângeroasă”.
"Vor fi multe dezamăgiri și critici la adresa conducerii politice și militare. În același timp, este tot mai vizibilă tensiunea dintre președintele Vladimir Zelenski și Zalujnîi, care, potrivit zvonurilor, nu ar sprijini operațiunea actuală. Anume de aceea a ieșit în prim-plan comandantul Forțelor Terestre, Aleksandr Sîrski”, a explicat Bondarenko.
Politologul ucrainean Ruslan Bortnik consideră că va fi potrivit să se vorbească despre vre-un oarecare succes dacă Kievul va lua sub controlul focului o parte din coridorul terestru către Crimeea. Totodată, indiferent cum se va încheia această operațiune, după ea ar trebui să ne așteptăm la reluarea negocierilor care au fost înghețate în Turcia în primăvara anului 2022.
"Poate că Moscova și Kievul se vor apropia de un armistițiu. La urma urmelor, Ucraina și-a atins ținta strategică – și-a păstrat independența, dar dacă luptele vor continua, această problemă va deveni iarăși de actualitate", a spus el.
Expertul Universității Financiare de pe lângă guvernului Rusiei Denis Denisov prezice de asemenea o dezghețarea negocierilor. „Dacă Ucraina eșuează în contraofensivă, aliații săi vor decide că toată asistența militară livrată în ultimul un an și jumătate s-a dovedit a fi inutilă. Pot fi alocate în continuare miliarde de dolari, dar nu vor exista dividende. Judecând după informațiile reporterilor militari ruși și ucraineni, precum și a presei occidentale, lucrurile se îndreaptă spre faptul că sprijinul va fi redus”, argumentează el.
Incapacitatea de a învinge Rusia pe câmpul de luptă va readuce autoritățile de la Kiev la masa negocierilor - de pace sau cel puțin pentru un armistițiu, consideră Denisov. Altă variantă pur și simplu nu există pentru Ucraina.
Fluxul de știri
0