Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia va furniza gaz unui vecin asiatic

© Sputnik / Павел Львов / Accesați arhiva multimediaАмурский газоперерабатывающий завод
Амурский газоперерабатывающий завод - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2023
Abonare
Rusia va începe să exporte aproximativ 9 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic către Uzbekistan.
BUCUREŞTI, 19 iun – Sputnik. Rusia va începe să exporte aproximativ 9 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic către Uzbekistan, a confirmat luni Ministerul Energiei al ţării din Asia Centrală, adăugând că Tashkent a semnat un acord de doi ani cu gigantul energetic rus Gazprom.
În condițiile contractului, livrările vor începe la 1 octombrie, cu volume anuale de livrări de gaz de până la aproape 2,8 miliarde de metri cubi, potrivit RT.
Importurile vor fi utilizate pentru a acoperi deficitul de gaze în timpul sezonului rece și vor fi livrate prin intermediul conductei din epoca sovietică care leagă Asia Centrală de Rusia, a mai spus ministerul.
Indian Oil - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2023
Internațional
Rusia va juca un rol major în securitatea energetică a Indiei
Nu au fost oferite detalii specifice cu privire la prețul convenit ca parte a tranzacției, dar ministerul a subliniat că acesta a fost „negociat având în vedere prețurile de pe piaţă din regiune, precum și prețurile actuale din republică și reformele planificate în baza principiilor pieței.”
Acordul cu Gazprom din Rusia a fost semnat de UzGasTrade și Ministerul Energiei din Uzbekistan în contextul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF).
De asemenea, părțile au adoptat o foaie de parcurs pentru pregătirea sistemului de transport de gaze din Uzbekistan pentru primirea importurilor.
„În conformitate cu planul de mai sus, părțile au luat în considerare faptul că gazele naturale au fost trimise anterior în Rusia în tranzit din Kazahstan prin conducta de gaz din Asia Centrală, iar acum gazul este furnizat Uzbekistanului în cadrul regimului invers”, a specificat ministerul.
Uzbekistan a produs și exportat anterior gaze naturale, iar în 2022 a fost plănuit să furnizeze aproximativ 3,3 miliarde de metri cubi către China și vecinii săi din Asia Centrală.
Cu toate acestea, opririle survenite din cauza deficitului de energie în iarna trecută a obligat guvernul să suspende complet exporturile de gaze în decembrie pentru a economisi stocurile interne.
Luna trecută, agenția de statistică din Uzbekistan a raportat că ţara a reluat vânzările de gaze naturale către străinătate. De asemenea, Administrația generală a vămilor din China a menţionat că importurile de gaze din Uzbekistan au fost reluate după o pauză de trei luni.
Fluxul de știri
0