Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Beijingul cere SUA să respecte politica „O singură China”

© AP Photo / Behrouz MehriМинистр иностранных дел Китая Ван И
Министр иностранных дел Китая Ван И - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
SUA trebuie să respecte principiul „O singură China” și să înceteze să sprijine încercările Taiwanului de a obţine independența faţă de Beijing.
BUCUREŞTI, 19 iun – Sputnik. SUA trebuie să respecte principiul „O singură China” și să înceteze să sprijine încercările Taiwanului de a obţine independența faţă de Beijing, a declarat diplomatul de top al Chinei Wang Yi către secretarul american de stat Antony Blinken.
„China nu poate face niciun compromis şi nu poate ceda” cu privire la statutul Taiwanului, a spus Wang către Blinken luni în timpul unei întâlniri la vila de stat pentru oaspeţi Diaoyutai, din Beijing, potrivit RT.
„SUA trebuie să adere cu adevărat la principiul "O singură China" …, să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și să se opună clar "independenței Taiwanului"”, a declarat directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez, citat de mass-media locală.
Sprijinul Washingtonului pentru suveranitatea Taiwanului, o insulă autoguvernată de 23,5 milioane de locuitori, pe care Beijingul o consideră ca fiind parte a teritoriului său, a fost printre chestiunile care au agravat tensiunile dintre China și SUA în ultimii ani.
Potrivit lui Wang, relațiile bilaterale au ajuns acum într-un „moment critic”. El a spus lui Blinken că Washingtonul trebuie să facă alegerea „între dialog sau confruntare, cooperare sau conflict” cu Beijingul.
„Trebuie să avem o atitudine responsabilă față de oameni, de istorie și lume și să inversăm spirala descendentă a relațiilor SUA-China”, a spus Wang.
Diplomatul principal al Chinei a solicitat, de asemenea, administrației Biden să nu mai transmită amenințări la adresa Beijingului și să renunțe la „suprimarea” dezvoltării științifice și tehnologice a Chinei.
Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Blinken a subliniat importanța „gestionării responsabile a competiţiei” dintre SUA și China, „prin canale deschise de comunicare pentru a se asigura că concurența nu se dezvoltă în conflict”.
El a mai spus lui Wang că Washingtonul va „continua să facă apel la diplomație pentru a aborda chestiuni care trezesc îngrijorări și pentru a apăra interesele și valorile poporului american”.
Саммит АТЭС в Таиланде  - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2023
Internațional
SUA nu susțin independența Taiwanului - Blinken
Blinken este primul secretar american de stat care a vizitat Beijingul în ultimii cinci ani. Călătoria sa fusese inițial programată să aibă loc în februarie, dar a fost amânată din cauza așa-numitului incident legat de „balonul-spion”. Washingtonul a susținut că a doborât o aeronavă chineză de supraveghere pe teritoriul său, în timp ce Beijingul a spus că a fost doar un balon meteorologic, care s-a rătăcit, dintr-o eroare, în spațiul aerian american.
În urma întâlnirii sale cu Wang, Blinken a purtat discuții cu președintele chinez Xi Jinping. În timpul vizitei sale de două zile au avut loc, de asemenea, negocieri duminică cu recent numitul ministru de Externe al Chinei, Qin Gang.
Fluxul de știri
0