Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Opoziţie faţă de intervenţia Comisiei Europene

© AFP 2024 / VLADIMIR SIMICEKMihaly Varga
Mihaly Varga - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2023
Abonare
Guvernul Ungariei refuză să permită Comisiei Europene să intervină şi mai puternic în bugetele statelor membre
BUCUREȘTI, 18 iun – Sputnik. Guvernul Ungariei refuză să permită Comisiei Europene să intervină şi mai puternic în bugetele statelor membre, pentru că asta ar însemna un alt dublu standard, a declarat ministrul ungar al finanţelor la Luxemburg.
Înainte de şedinţa Ecofin (care reuneşte miniştrii finanţelor ai statelor membre ale UE), Mihály Varga a declarat pentru jurnaliştii maghiari că cei din Comisia Europeană ar dori să supravegheze mai atent politica bugetară a statelor membre, adică ar dori să intervină mai puternic în politica economică a unora dintre statele membre.
Politicianul maghiar a subliniat că Ungaria este de acord că după pandemia cauzată de coronavirus şi după izbucnirea războiului dintre Rusia şi Ucraina, statele membre au nevoie de o politică bugetară mai disciplinată, dar cu toate acestea consideră că este deosebit de periculos ca cei din comisie să ia decizii cu privire la anumite state membre prin aplicarea unor standarde duble care fac ca politicile bugetare să nu mai aparţină doar statelor membre.
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 17.06.2023
Internațional
Viktor Orban îl indică pe Soros ca vinovat pentru cotele de migranţi
Potrivit lui Mihály Varga, guvernul maghiar a început deja această muncă: încă de la pandemie încoace a tot fost redusă datoria publică şi deficitul bugetar. În bugetul anului 2024 este planificat un deficit de sub 3%, mai exact de 2,94%, nivelul datoriei publice urmând să scadă în continuare, la fel ca în anul precedent.
“În 2024 Ungaria urmează să îmbunătăţească nivelul datoriei publice la 66% din PIB, ceea ce este cu 10% mai mic decât media UE, în timp ce Bruxelles-ul încă mai reţine fondurile datorate ţării noastre. Aşadar Ungaria ia decizii bune şi dă un exemplu bun şi în acest sens”, a spus ministrul finanţelor.
Referitor la recomandările specifice fiecărui stat care urmează să fie prezentate în cursul zilei, Mihály Varga a spus că Ungaria şi-a îndeplinit în mod verificabil angajamentele UE necesare pentru atragerea fondurilor UE, însă Comisia Europeană vine cu noi şi noi scuze pentru a nu plăti fondurile care i se cuvin Ungariei.
“Considerăm că, în baza documentului, Comisia Europeană se pregăteşte să reţină în continuare fondurile care i se cuvin Ungariei. Acest lucru este inacceptabil”, a spus Varga.
Ministrul finanţelor a specificat că dacă aceste fonduri ar fi ajuns deja în bugetul Ungariei, anul trecut creşterea economică a Ungariei nu ar fi fost de 4,6%, ci de peste 5%.
Fluxul de știri
0