Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Sistemul de plată rusesc a înregistrat o creștere constantă a cererii de carduri noi Mir

© Sputnik / Михаил ВоскресенскийПлатежные карты "Мир".
Платежные карты Мир. - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sistemul de plată Mir din Rusia, alternativa la Visa și Mastercard, a înregistrat o creștere constantă a cererii de carduri noi de anul trecut, a declarat miercuri operatorul sistemului.
BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik.În 2022 au fost emise între 5,5 și 6 milioane de carduri Mir pe lună. Tendința a continuat și în acest an, aproximativ 29 de milioane de carduri fiind emise în primele cinci luni ale anului 2023, a anunţat Vladimir Komlev, șeful Sistemului Național de Carduri de Plăți (NSPK).
Anunţul a fost făcut în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg. Numărul total de carduri Mir emise a ajuns la 211 milioane, a adăugat el, potrivit RT.
Rusia a început să-și dezvolte propriul sistem național de plată după ce SUA au impus sancțiuni împotriva Rusiei în 2014. Cardurile Mir au intrat în circulație în decembrie 2015.
Anul trecut, pe măsură ce Moscova a fost vizată de noi sancțiuni ca răspuns la operațiunea sa militară din Ucraina, inclusiv deconectarea mai multor bănci rusești de la SWIFT și Visa/MasterCard, guvernul a început să promoveze sistemul intern ca o alternativă de încredere.
Sistemul de mesagerie interbancar SPFS din Rusia asigură transferul de mesaje financiare între bănci atât în interiorul țării, cât și în afara acesteia.
Janet Yellen - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2023
Internațional
Trezoreria SUA recunoaşte că sancțiunile pun în pericol hegemonia dolarului
Cardurile Mir emise de băncile rusești sunt acceptate în prezent în Cuba, Armenia și Belarus, printre altele.
În cadrul forumului, șeful băncii centrale din Myanmar a declarat că țara sa va începe să accepte carduri Mir până în decembrie, a informat miercuri RIA Novosti. De asemenea, recent s-a ajuns la un acord în acest sens cu Iranul.
Cardurile Mir au fost acceptate și în Turcia, Vietnam și Kazahstan. Cu toate acestea, după ce Biroul de Control al Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA a amenințat cu sancțiuni asupra oricărei instituții financiare din afara Rusiei care folosește Mir, băncile din aceste țări au oprit sistemul. Turcia a declarat de atunci că va dezvolta un sistem de plată comun cu Rusia.
Fluxul de știri
0