https://md.sputniknews.com/20230614/trezoreria-sua-recunoate-ca-sanctiunile-pun-in-pericol-hegemonia-dolarului-57333475.html
Trezoreria SUA recunoaşte că sancțiunile pun în pericol hegemonia dolarului
Trezoreria SUA recunoaşte că sancțiunile pun în pericol hegemonia dolarului
Sputnik Moldova
Sancțiunile impuse de SUA determină multe țări să caute alternative la dolar pentru efectuarea tranzacţiilor, a recunoscut secretarul Trezoreriei americane. 14.06.2023, Sputnik Moldova
2023-06-14T18:10+0300
2023-06-14T18:10+0300
2023-06-14T18:10+0300
internațional
sua
trezorerie
dolar
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e6/0a/0a/53418497_0:192:1500:1036_1920x0_80_0_0_70122e33754cbc123eaa9c3acd3881c2.jpg
BUCUREŞTI, 14 iun – Sputnik.Sancțiunile impuse de SUA determină multe țări să caute alternative la dolar pentru efectuarea tranzacţiilor, a recunoscut secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, în timpul apariției sale marți în fața Comisiei pentru Servicii Financiare a Camerei Reprezentanţilor, într-o întâlnire anuală pentru a discuta despre starea sistemului financiar internațional.Întrebată cu privire la riscul dedolarizării, Yellen a recunoscut că utilizarea dolarului în economia globală este în scădere.Întrebată de congresmanul Vicente Gonzalez dacă SUA ar trebui să reducă aplicarea sancțiunilor în politica sa externă, având în vedere că și țări aliate tradițional, precum Franța, au făcut tranzacții fără dolari, Yellen a declarat că, pentru majoritatea țărilor, nu vede „nicio soluție alternativă semnificativă” privind folosirea dolarului. Ea a recunoscut totuşi că există o diversificare tot mai mare în cadrul activelor de rezervă globale, dar și-a afirmat convingerea că dolarul îşi va păstra probabil statutul de monedă dominantă.Ea a menționat, că printre punctele forte majore ale dolarului se numără „piețele financiare deschise puternic lichide, un stat de drept puternic și absența controalelor de capital”, condiţii pe care, potrivit lui Yellen, „nicio țară nu este capabilă să le reproducă”.Utilizarea pe scară largă de către Washington a sancțiunilor a determinat un număr tot mai mare de țări să înceapă să îndepărteze dolarul din tranzacţiile lor comerciale în ultimul an. De exemplu, sancțiunile aplicate Rusiei legate de Ucraina, care i-au înghețat jumătate din rezerve și au limitat capacitatea băncilor ruseşti de a efectua tranzacții prin sistemul de mesagerie SWIFT, au forțat Moscova să treacă la monede naționale în acordurile cu parteneri străini.De asemenea, China, care s-a luptat cu Washingtonul în ceea ce priveşte controlul exporturilor, a sporit ponderea yuanului în tranzacţiile comerciale. Aproape întreg comerțul cu energie dintre Rusia și China se desfășoară în prezent în yuani, în timp ce compania națională de petrol a Chinei CNOOC a desfăşurat recent primul său schimb de GNL decontat în yuani cu TotalEnergies din Franța.
https://md.sputniknews.com/20230613/economie-importanta-din-africa-va-abandona-dolarul-in-comertul-cu-brics-57322402.html
sua
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Știri
ro_MD
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e6/0a/0a/53418497_173:169:1353:1054_1920x0_80_0_0_ee16945e308f95060743026da26645fd.jpgSputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
sua, trezorerie, dolar
Trezoreria SUA recunoaşte că sancțiunile pun în pericol hegemonia dolarului
Sancțiunile impuse de SUA determină multe țări să caute alternative la dolar pentru efectuarea tranzacţiilor, a recunoscut secretarul Trezoreriei americane.
BUCUREŞTI, 14 iun – Sputnik.Sancțiunile impuse de SUA determină multe țări să caute alternative la dolar pentru efectuarea tranzacţiilor, a recunoscut secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, în timpul apariției sale marți în fața Comisiei pentru Servicii Financiare a Camerei Reprezentanţilor, într-o întâlnire anuală pentru a discuta despre starea sistemului financiar internațional.
Întrebată cu privire la riscul dedolarizării, Yellen a recunoscut că utilizarea dolarului în economia globală este în scădere.
„Nu este surprinzător faptul că țările care se tem că pot fi afectate de sancțiunile noastre caută alternative la dolar. Este un lucru la care trebuie pur și simplu să ne așteptăm”, a spus Yellen, potrivit
RT.
Întrebată de congresmanul Vicente Gonzalez dacă SUA ar trebui să reducă aplicarea sancțiunilor în politica sa externă, având în vedere că și țări aliate tradițional, precum Franța, au făcut tranzacții fără dolari, Yellen a declarat că, pentru majoritatea țărilor, nu vede „nicio soluție alternativă semnificativă” privind folosirea dolarului. Ea a recunoscut totuşi că există o diversificare tot mai mare în cadrul activelor de rezervă globale, dar și-a afirmat convingerea că dolarul îşi va păstra probabil statutul de monedă dominantă.
„Trebuie să ne așteptăm ca, în timp, să se ajungă la o pondere crescută a altor active în rezervele țărilor – fiind o dorință naturală de diversificare... Dar dolarul are rolul pe care îl are în sistemul financiar mondial din motive foarte întemeiate, pe care nicio altă țară nu este capabilă să le repete. … Nu va fi ușor pentru nicio țară să găsească o modalitate de a ocoli dolarul”, a declarat Yellen.
Ea a menționat, că printre punctele forte majore ale dolarului se numără „piețele financiare deschise puternic lichide, un stat de drept puternic și absența controalelor de capital”, condiţii pe care, potrivit lui Yellen, „nicio țară nu este capabilă să le reproducă”.
Utilizarea pe scară largă de către Washington a sancțiunilor a determinat un număr tot mai mare de țări să înceapă să îndepărteze dolarul din tranzacţiile lor comerciale în ultimul an. De exemplu, sancțiunile aplicate Rusiei legate de Ucraina, care i-au înghețat jumătate din rezerve și au limitat capacitatea băncilor ruseşti de a efectua tranzacții prin sistemul de mesagerie SWIFT, au forțat Moscova să treacă la monede naționale în acordurile cu parteneri străini.
De asemenea, China, care s-a luptat cu Washingtonul în ceea ce priveşte controlul exporturilor, a sporit ponderea yuanului în tranzacţiile comerciale. Aproape întreg comerțul cu energie dintre Rusia și China se desfășoară în prezent în yuani, în timp ce compania națională de petrol a Chinei CNOOC a desfăşurat recent primul său schimb de GNL decontat în yuani cu TotalEnergies din Franța.