Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mass-media: SUA intenționează să-i livreze Ucrainei obuze cu uraniu sărăcit

© AFP 2024 / STAN HONDAMuniție cu uraniu sărăcit
Muniție cu uraniu sărăcit - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2023
Abonare
WSJ: SUA intenționează să-i livreze Ucrainei obuze de tanc cu uraniu sărăcit
CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Casa Albă intenționează să aprobe livrarea obuzelor de tanc cu uraniu sărăcit către Ucraina, a comunicat Wall Street Journal, cu referire la oficiali americani.
”Se așteaptă că administrația (Joe) Biden va pune la dispoziția Ucrainei obuze cu uraniu sărăcit, după săptămâni de discuții interne cu privire la modul de echipare a tancurilor Abrams pe care SUA le oferă Kievului”, scrie publicația.
Potrivit unuia dintre oficiali, în prezent nu există bariere majore în ceea ce privește aprobarea expedierii proiectilelor cu uraniu sărăcit. Însă unii funcționari de la Casa Albă și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că, din cauza transmiterii unor astfel de proiectile, Washingtonul va fi criticat, deoarece ele reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu.
În martie, Marea Britanie a anunțat despre planurile de a-i transmite Kievului proiectile cu miez de uraniu sărăcit împreună cu tancurile Challenger.
Atac cu bombe - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2023
Editoriale
„Asistența” militară NATO pentru Kiev: uraniu britanic deasupra Varșoviei
Președintele Vladimir Putin a declarat, referindu-se la această inițiativă, că Occidentul a decis să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean, nu în vorbe, ci în fapte. După cum a menționat ministrul de externe Serghei Lavrov, dacă Marea Britanie îi va transmite Kievului obuze cu uraniu sărăcit, acest lucru se va termina prost pentru Londra. Reprezentantul oficial al instituției Maria Zaharova a caracterizat folosirea unor astfel de muniții drept o manifestare a genocidului în privința populației împotriva căreia este folosită această armă.
La utilizarea proiectilelor cu uraniu sărăcit, pe sol se depune praf radioactiv care este extrem de toxic și nu poate fi decontaminat. Utilizarea lor poate duce la izbucniri de boli oncologice.Trupele americane au folosit muniție cu uraniu sărăcit în timpul Operațiunii ”Furtună în Deșert” din 1991, în timpul bombardamentelor asupra Iugoslaviei în 1999 și după invazia Irakului în 2003.
Fluxul de știri
0